Pomysł na szybkie śniadanie

Jednym z wielu plusów pobytu w domu jest otrzymanie tzw. wałówki, która umożliwia lekkie lenistwo jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Wśród naszych zapasów znalazł się m.in. zakwas na barszcz, kapusta z grzybami, bigos, biała wiejska kiełbasa, szynka itd., które zagościły w naszym jadłospisie. Wczoraj przygotowaliśmy barszcz na zakwasie, który otrzymaliśmy od mojego taty. O tym pysznym barszczu pisałam tutaj.

Dziś chciałabym przedstawić Wam jeden z przepisów z książki, którą dostałam w prezencie świąteczno-imieninowym. O książce możecie przeczytać tutaj.

Wybrałam przepis na Muesli. W sklepach znajdziecie bezglutenowe płatki, ale jeszcze nie spotkałam się z takimi, które zawierają owoce, czy orzeszki, które wprowadziłyby pewne urozmaicenie w naszej diecie.

Jak przygotować to bardzo szybkie i zdrowe śniadanie?

Co potrzebujemy?

3 szklanki dmuchanego ryżu (preparowanego)
3 szklanki płatków kukurydzianych
1 szklanka prażonych orzeszków sojowych, kokosa, migdałów, orzeszków ziemnych, czy tego, na co macie ochotę
1 szklanka żurawiny lub rodzynek
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka chrupek bananowych
1 szklanka suszonych jabłek lub wiśni
1 szklanka suszonych brzoskwiń lub moreli

Mieszamy wszystkie składniki ze sobą i przechowujemy szczelnie zamknięte. Podajemy na śniadanie po 1/2 szklanki. Możemy zmieszać z mlekiem/jogurtem/maślanką.

Składniki odżywcze jednej porcji:
wartość energetyczna – 200 kcal
tłuszcz – 4 g
węglowodany – 23 g
cholesterol – 0 mg
sód – 31 mg
błonnik – 2 g
białko – 6 g

Przepis pochodzi z książki „Dieta bezglutenowa. Porady i przepisy dla osób z celiakią”.

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. ~Fashionlady pisze:

    muszę wypróbować:) pozdrawiam i zapraszam na http://fashionlady.blog.pl/

Skomentuj ~Fashionlady Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.