Placki ziemniaczane

dnia

Dzisiaj przyszła pora na 100 procentowo bezglutenowe placki ziemniaczane! Wyszły naprawdę dobre!

placki

Co potrzebujemy?
ziemniaki (użyłam czterech)
mąka bezglutenowa
jajko
sól, pieprz, cukier, olej

No to do dzieła!

Ziemniaki ścieramy na małych oczkach lub wrzucamy do robota kuchennego, by on wykonał za nas tę robotę. 😉 Do startych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę, by powstała nam masa. Wsypujemy ją na oko. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na nią ciasto i rozprowadzamy po patelni, by placuszek nie był za gruby. Usmażone placuszki posypałam cukrem – lubię je w takiej formie najbardziej.

Jeśli chcemy zjeść je ze śmietaną/gulaszem/sosem czosnkowym możemy dodać do masy startą cebulkę (na takich samych oczkach, co ziemniaczki).

Smacznego!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. ~flips pisze:

    Nie ma to jak dobre ziemniaczane placki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *