Placki ziemniaczane

on

Dzisiaj przyszła pora na 100 procentowo bezglutenowe placki ziemniaczane! Wyszły naprawdę dobre!

placki

Co potrzebujemy?
ziemniaki (użyłam czterech)
mąka bezglutenowa
jajko
sól, pieprz, cukier, olej

No to do dzieła!

Ziemniaki ścieramy na małych oczkach lub wrzucamy do robota kuchennego, by on wykonał za nas tę robotę. 😉 Do startych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę, by powstała nam masa. Wsypujemy ją na oko. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy na nią ciasto i rozprowadzamy po patelni, by placuszek nie był za gruby. Usmażone placuszki posypałam cukrem – lubię je w takiej formie najbardziej.

Jeśli chcemy zjeść je ze śmietaną/gulaszem/sosem czosnkowym możemy dodać do masy startą cebulkę (na takich samych oczkach, co ziemniaczki).

Smacznego!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

One Comment Dodaj swój

  1. ~flips napisał(a):

    Nie ma to jak dobre ziemniaczane placki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *