Pieczone ziemniaczki

dnia

Czasami najprostsze pomysły są najlepsze. Mam dziś dla Was propozycję: pieczone nacinane ziemniaczki. Wychodzą przepyszne!

Co potrzebujemy?

  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • oliwa
  • opcjonalnie: czosnek

Ziemniaki nacinamy, ale tak, żeby nie naciąć do końca. Najlepiej przyłożyć sobie do ziemniaka drewnianą łyżkę i ciąć go tak, żeby łyżka stawiała nam opór. W miseczce mieszamy oliwę z solą, pieprzem, chili oraz opcjonalnie startym czosnkiem (może być przepuszczony przez praskę). Smarujemy ziemniaki mieszanką. Pieczemy ok. 30-40 min w ok. 200 stopniach.

Możemy podawać jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielne danie, np. z sosem czosnkowym.

2 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *