Wiosna to czas, kiedy mamy szeroki wybór owoców czy warzyw. Mam dla Was przepis na pieczone warzywa z sosem musztardowym. Musicie spróbować!
Co potrzebujemy?
- 2 ziemniaki (można dodać też batat, jeśli lubicie)
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli lubicie)
- 2 papryki (u mnie żółta i zielona)
- ser feta
- oliwa
- pieprz
- sos: 3 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego), 3 łyżki musztardy, łyżka miodu (lub syropu klonowego), sól
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (nie za drobną, średniej wielkości), to samo robimy z papryką (oczyszczając z pestek). Cebulę kroimy w ósemki, a czosnek albo zostawiamy w łupinach i tak pieczemy, albo pieczemy bez nich. Wszystko wrzucamy do formy żaroodpornej, mieszamy z pieprzem i oliwą.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, pieczemy warzywa przez 45 minut.
W międzyczasie kroimy ser feta (jeśli nie mamy go w kostkach). Po upieczeniu warzyw posypujemy je serem i wstawiamy do piekarnika jeszcze na ok. 10 minut.
Wszystkie składniki sosu mieszamy razem. Warzywa podajemy z sosem.