Pieczona szynka

Pieczona szynka to potrawa, która wymaga ciut więcej zaangażowania od chleba w jajku ;), ale i walory smakowe są znacznie większe! Dzisiaj miałam ochotę ugotować coś konkretnego i pysznego, więc wybór padł właśnie na szynkę!

Co potrzebujemy?

szynka (nasza miała niecały kilogram)

suszone grzybki

dwie średnie cebule

ziemniaki

sól, pieprz

Jak przygotować pieczoną szynkę?

Z szynki odkrajamy niepotrzebne ścięgna, czy inne żyłki. Następnie ją myjemy, a kiedy wyschnie nacieramy ją solą i pieprzem z każdej strony. Suszonymi grzybkami obsypujemy dno naczynia żaroodpornego. Dwie średnie cebule kroimy w szesnastki lub w piórka (jak wolicie). Szynkę kładziemy na grzybki i obsypujemy wokół cebulą. Dodajemy również suszone grzybki.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z przykryciem, by szynka nie wyschła. Co jakiś czas kontrolujemy, czy nic nam się nie przypala. Oblewamy sosikiem, który wycieka z szynki. Ruszamy naczyniem, by szynka nie przywarła do dna. Po około godzinie można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, by spokojnie doszła do siebie.

Ziemniaki gotuję, nie podpiekam ich, bo uważam, że w takiej formie, polane sosikiem będą idealne.

Obiecana fota szynki, już na talerzu!

PS

Powiem Wam szczerze, że robiłam już kiedyś tę szynkę i wyszła idealna. Teraz wszystko robiłam dwa razy wolniej, gdyż mam problem z ręką. Mam nadzieję, że mimo tych przeciwności, wszystko będzie super.

Smacznego!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *