Perliczka to klasyka. Jeśli przygotujecie ją według tego przepisu, wyjdzie wam przepyszna. Uwierzcie na słowo i zabierzcie się za jej przygotowanie.
Co potrzebujemy?
- perliczka
- ziemniaki
- pomarańcza
- anyż
- sól, pieprz
- oliwa
- tymianek
- polewa: sos sojowy bezglutenowy, czosnek, chili, miód
Perliczkę nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Faszerujemy pomarańczą, anyżem. Obkładamy pozostałymi cząstkami pomarańczy. Pieczemy pod przykryciem (np. folią aluminiową) przez 45 min, góra-dół w 180 st.
Zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 45 min. polewając co jakiś czas sosem (sos sojowy bezglutenowy, czosnek, chili, miód).
Ziemniaki – obgotowujemy w mundurkach 10 minut. Kroimy na pół. Polewamy oliwą, solimy, obkładamy gałązkami tymianku. Pieczemy przez ostatnie 20 min. razem z perliczką.
Podajemy z surówką, u nas młoda kiszona kapusta z odrobiną majonezu.