Mam dziś dla Was pyszne danie z samych warzyw. Jest zdrowo, kolorowo i co najważniejsze – bardzo smacznie. Przed Wami przepis na pak choi i boczniaki.
Zamówiłam ostatnio warzywa z Zielonej Skrzynki. Od dawna pojawiały mi się na Instagramie reklamy tej firmy. Kocham warzywa i owoce, więc uznałam, że zamiast dźwigać po raz kolejny zakupy z pobliskiego warzywniaka, skuszę się na opcję dowozu. Wybrałam opcję skrzynki orientalnej.
W skład skrzynki wchodzą: mango, trawa cytrynowa, papryczka chili rawit, grzyby shimeji, groszek cukrowy, pak choi, kolendra cięta, boczniaki, bataty, cukinia, cytryny, limonki, papryka, melon żółty, pomidor, czosnek, szpinak baby, szczypior, awokado hass, kapusta pekińska, ananas, ogórek, papryczka peperoni, pomarańcze, grejpfruty, cebula szalotka, marchew, brokuł. Czyli naprawdę jest z czego wybierać!
Wypakowując zawartość skrzynki postanowiłam, że przygotuję coś z boczniaków i pak choi. I wyszło przepysznie!
Co potrzebujemy?
- pak choi
- garść boczniaków (ok. 10 sztuk)
- łyżka sosu sojowego bezglutenowego
- oliwa
- sezam
- kolendra
- sos: 3 ząbki czosnku, imbir (ok. 3 cm), sok z limonki, sriracha, ocet ryżowy, cukier (może być brązowy), olej sezamowy, oliwa
Mieszamy sok z limonki, srirachę, ocet ryżowy, sos sojowy i cukier. W rondelku podgrzewamy oliwę i dorzucamy do niej posiekany imbir i czosnek. Smażymy. Dorzucamy do tego mieszankę, podgrzewamy aż zgęstnieje. Odkładamy na bok, dolewamy olej sezamowy i wszystko mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy boczniaki. Po kilku minutach skrapiamy sosem sojowym i posypujemy sezamem. Smażymy chwilę i ściągamy z patelni. Na tę samą patelnię wrzucamy pak choi. Smażymy, skrapiamy wodą i przykrywamy. Jak zmięknie dodajemy boczniaki i wszystko razem podgrzewamy.
Wykładamy na talerz, polewamy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy sezamem i kolendrą. Żałujemy, że zrobiliśmy za mało i tęsknimy za tym smakiem! 🙂
Inspiracją do przygotowania dania był wpis ze strony olalacooking. Pozwoliłam sobie na modyfikacje, ale wyszło naprawdę pysznie!