No to klops…

Kiedy człowiek jest chory zaczyna zauważać jak wiele godzin ma doba. Zastanawiam się, jak można siedzieć w domu i nic nie robić przez większość swojego życia, co przecież bardzo często się zdarza w dzisiejszych czasach. Przykuta do łóżka dzięki grypie (choć „dzięki” nie brzmi tu dobrze) przeglądałam kanały telewizyjne w poszukiwaniu czegoś, co umili mi czas. Wyobraźcie sobie, że znalazłam mnóstwo durnych programów, w których występowali ludzie, którzy chyba nie znają słowa godność. Ale cóż, jeśli jest zapotrzebowanie na takie programy to one powstają… Dobrze, że mam zapas książek!

Wczoraj zrobiłam obiad na dwa dni. Obiad, który wyszedł naprawdę dobrze. Wybór padł na pulpety w sosie pomidorowym z ryżem. To bardzo szybki obiad, a na dodatek bardzo smaczny.

Jak je zrobić?


Pulpety

40 dag mięsa mielonego

wywar z warzyw

pieprz, sól

Sos pomidorowy

dwa słoiczki sosu pomidorowego (domowej roboty)

mąka bezglutenowa

śmietana bez glutenu

troszkę wody

pieprz, sól, cukier

Jeśli chcecie przygotować własnej roboty przecier pomidorowy to warto! Jest to naprawdę proste, a mamy pewność, co jemy. Pomidory wkładamy do sokowirówki. Sok uzyskany z tych pomidorów miksujemy kilka razy, aż cała pianka przemieni się w sok. Potem gotujemy go, dodajemy soli i pieprzu do smaku i tak gotowy sos możemy przelać do słoików i zrobić sobie z nich zapasy. 🙂

Mięso wrzucamy do miski, w której mieszamy je z solą i pieprzem. Wyrabiamy je i lepimy z niego małe pulpeciki. Rozgrzewamy patelnię z kapką oleju. Kiedy olej jest wystarczająco gorący kładziemy na patelnię pulpeciki. Kiedy obsmażymy je lekko z jednej i z drugiej strony wykładamy je na talerz.

Jeśli mamy w domu warzywa, z których możemy ugotować bulion, wybieramy tę opcję (jeśli ich nie mamy możemy ominąć ten punkt i wrzucić pulpety do przygotowanego sosu). Kostka rosołowa odpada, ponieważ zdecydowana większość z nich zawiera w sobie gluten. Kiedy ugotujemy już wywar wrzucamy do niego klopsiki i gotujemy jakiś czas (ponieważ wcześniej je podsmażyliśmy pulpety nie rozlecą się w wywarze i nie trzeba będzie ich bardzo długo gotować).

W międzyczasie przygotowujemy sos. My mieliśmy to szczęście, że gotowy przecier pomidorowy dostaliśmy od mamy Onego. Przecier (którego instrukcję przygotowania macie powyżej) wlewamy do garnka, a jego część odlewamy do szklanki. Część sosu mieszamy z łyżką (lub więcej, w zależności od tego, ile sosu odlaliśmy) mąki bezglutenowej, łyżką (lub odpowiednio więcej) śmietany i kapką wody. Mieszamy przygotowaną mieszankę, którą wlewamy do garnka z resztą sosu, kiedy ten już się lekko podgotuje. Mieszamy miksturę z przecierem i zostawiamy do podgotowania.

Wywar, w którym gotowały się pulpety możemy zmieszać z przygotowanym sosem pomidorowym. Dodajemy następnie podgotowane pulpety, które jeszcze gotujemy w sosie. Po ugotowaniu wyłączamy i zostawiamy, by składniki się przegryzły. Potem gotujemy jeszcze raz, zaraz przed podaniem, w trakcie gotowania ryżu.

Może brzmi skomplikowanie, ale wcale takie nie jest. Danie robi się naprawdę szybko i jest bardzo dobre. A co najważniejsze zupełnie bezglutenowe, więc nic a nic nam nie zaszkodzi. Smacznego!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

2 Comments Dodaj swój

  1. ~Magdalena napisał(a):

    Apetycznie wyglądają,chyba się skuszę i w przyszłym tygodniu zrobię na obiad :)Pozdrawiam i dziękuje za przepis

  2. ~Jadwiga napisał(a):

    Dziekuje Pani za przepis. W poniedzialek dowiedzielismy się, że córka ma celiakie i byliśmy załamani. Ale widze coraz więcej przepisów, więc działamy i gotujemy. Jesli będzie Pani miała jeszcze jakis fajny przepis to bardzo proszę. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *