Wczoraj pokazałam Wam przepis na naleśniki. Zrobiłam ich na tyle dużo, że pomyślałam, że można byłoby je jeszcze jakoś użyć… Jak? Może w zapiekance? Ta wersja jest idealna!
Co potrzebujemy?
Do naleśników:
- 2 szklanki mąki (użyłam mieszanki do wypieku Nutri Free – mąka dostępna w sklepie Italia Bez Glutenu, cena: 11 zł*)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mlek
- sól
- olej
Do zapiekanki:
- pomidorki koktajlowe
- ser żółty/mozarella/pleśniowy
- mieszanka sałat
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Dodajemy mąkę, wodę, mleko i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Kiedy konsystencja jest odpowiednia (ciasto spływa z łyżki, jednocześnie ją lekko obtaczając), rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.
Naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy mieszanką sałat, pomidorkami koktajlowymi (połówki) i tartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 220 st. przez około 15-20 min (do roztopienia sera).
Smacznego!
Witam,
W Pani przepisach widzę, że uzywa Pani sera plesniowego i mozzarelli.
Ja w książce rekomendowanej ze szpitala przeczytałam, że jest zabronione spozywanie serów plesniowych, smietan oraz produktów seropodObnych.
Czy podane przez Pania przepisy potwierdza Pani z dietetykiem?
Pozdrawiam
Justyna Krzywicka