Naleśniki zapiekane z serem i pomidorkami

Wczoraj pokazałam Wam przepis na naleśniki. Zrobiłam ich na tyle dużo, że pomyślałam, że można byłoby je jeszcze jakoś użyć… Jak? Może w zapiekance? Ta wersja jest idealna!

Co potrzebujemy?

Do naleśników:

  • 2 szklanki mąki (użyłam mieszanki do wypieku Nutri Free – mąka dostępna w sklepie Italia Bez Glutenu, cena: 11 zł*)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mlek
  • sól
  • olej

Do zapiekanki:

  • pomidorki koktajlowe
  • ser żółty/mozarella/pleśniowy
  • mieszanka sałat

Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Dodajemy mąkę, wodę, mleko i  mieszamy wszystko na jednolitą masę. Kiedy konsystencja jest odpowiednia (ciasto spływa z łyżki, jednocześnie ją lekko obtaczając), rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.

Naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy mieszanką sałat, pomidorkami koktajlowymi (połówki) i tartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 220 st. przez około 15-20 min (do roztopienia sera).

Smacznego!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. ~Krzywicka pisze:

    Witam,

    W Pani przepisach widzę, że uzywa Pani sera plesniowego i mozzarelli.
    Ja w książce rekomendowanej ze szpitala przeczytałam, że jest zabronione spozywanie serów plesniowych, smietan oraz produktów seropodObnych.
    Czy podane przez Pania przepisy potwierdza Pani z dietetykiem?
    Pozdrawiam
    Justyna Krzywicka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.