Morski kaprys bez glutenu – Pescanova

dnia

W maju pisałam Wam o produktach marki Pescanova, które nie mają w sobie glutenu. Wśród nich był m.in. morski kaprys, czyli krążki z kalmarów pokryte bezglutenową panierką. Jak zapewniał producent, jest to szybka i prosta w przygotowaniu przekąska, którą można upiec w piekarniku (bez dodatku tłuszczu) lub usmażyć na patelni. Przetestowałam je dla Was.

Zacznijmy od tego, że te krążki można przygotować na dwa sposoby. Albo usmażyć w oleju (na patelni lub we frytkownicy), albo w piekarniku. Wybrałam tę drugą opcję. Przygotowanie ich bez dodatku tłuszczu jest wg mnie najlepszą opcją. Panierka nie nasiąka tłuszczem, jest chrupiąca. Wyłożyłam więc część krążków na folię aluminiową, nagrzałam piekarnik do 220 stopni i wrzuciłam je do niego na ok. 10 minut.

Paczka zawiera 400 g krążków. Próbowaliśmy zjeść je w 2 osoby, nie udało się. Pojedynczą porcję, 8-10 krążków, da się zjeść bez problemu. I uczucie sytości pozostaje na dość długo.

Krążki zjadłam z sosem przygotowanym z majonezu i keczupu. Lubię to połączenie, a wydawało mi się, że będzie ono najlepsze do tej przekąski. I jest. Dobrze wpisuje się w smak ciasta.

A jeśli już o cieście mowa… To jedyny minus tej przekąski. Jest go zdecydowanie za dużo. Panierka mogłaby być nieco cieńsza. Wówczas nie zabijałaby smaku kalmara i na pewno nie sprawiałaby, że czulibyśmy się przejedzeni.

Ogólnie jestem zadowolona z tego przysmaku. Przekąska idealna i szybka do przygotowania. W bezglutenowym świecie o takie trudno, więc na pewno jest to pewne ułatwienie. Gdyby tylko panierka była nieco cieńsza… Wtedy byłoby już idealnie.

Cena: ok. 10 zł/ 400 g

Gdzie można kupić ten przysmak?

  • CARREFOUR Łódź
  • CARREFOUR Kraków Zakopianka
  • CARREFOUR Warszawa Targówek
  • CARREFOUR Warszawa Reduta
  • CARREFOUR Warszawa Wileńska
  • CARREFOUR Arkadia
  • CARREFOUR Mokotów
  • CARREFOUR Bemowo
  • CARREFOUR Wrocław
  • CARREFOUR Gdańsk
  • CARREFOUR Posnania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.