Dziś mam dla Was przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i czosnkiem. Szpinak w tej formie jest przepyszny. Myślę, że ten danie z tego przepisu Wam zasmakuje!
Co potrzebujemy?
- makaron bezglutenowy*
- szpinak
- czosnek
- ser pleśniowy
- łyżka masła
- jogurt typu greckiego
- sól, pieprz do smaku
Użyłam szpinaku mrożonego (rozdrobionego), więc najpierw go odmroziłam, dodając do niego łyżkę masła. W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy. Do szpinaku dodajemy sprasowany czosnek (można też dodać go w wersji pokrojonej w drobną kostkę), dwie łyżki jogurtu greckiego.
Następnie do szpinaku dodajemy pokrojony drobno ser pleśniowy i wszystko podgotowujemy, aż ser się lekko roztopi. Makaron bezglutenowy wykładamy na talerz, następnie wykładamy na niego szpinak. A na wierzch kładziemy jeszcze kilka małych kawałków sera pleśniowego.
Smacznego!
* Do przepisu użyłam makaronu bezglutenowego spaghetti firmy Balviten. Dostępny jest m.in. we FreeDelikatesy. Za paczkę (250 g) tego makaronu zapłacimy tam 9,50 zł.
Szpinak bleeeeeeeee 😉
Drogi Ktosiu 😉 szpinak jest owiany złą sławą. W rzeczywistości jest przepyszny, kiedy połączymy go z czosnkiem. Polecam ten przepis, warto się przełamać.
Czosnek blee…śmierdzi potem z buzi 😉
Polecam pastę i szczoteczkę 😉 Ewentualnie gumy do żucia.
Ha ha ha..ale się uśmiałem…;-)
Byłam u dentysty-czy wypełniacze mogą miec gluten?
P.dentystka mnie mam wrażenie wyśmiała:
gluten?????przecież to jest tylko w produktach przyswajanych przez organizm!!!
u żadnego dentysty,może pani pochodzic i popytac,nie ma glutenu!!!
Kiedyś coś czytałam o tym,że może byc ale nie mogę znależc tej pracy naukowej jakiegoś profesora,chyba z jakiejś kliniki pediatrii.
pomóżcie mi….
Proszę spróbować dopytać innego lekarza lub – co byłoby najlepszym wyjściem – skontaktować się z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (celiakia.pl). Oni na pewno pomogą rozwiać wątpliwości.
A ser pleśniowy z jakiej firmy ?
Taki lazur, w trójkątnych opakowaniach.