Makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietanowym

dnia

Mam dla Was bardzo prosty i smaczny przepis na makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietanowym.

Co potrzebujemy?

  • makaron bezglutenowy (u mnie penne)
  • tuńczyk w zalewie własnej (puszka)
  • kapary (ile lubicie, u mnie na pewno ok. 2 łyżek)
  • cebula (u mnie 1/2 czerwonej i 1/2 zwykłej)
  • oregano
  • oliwa
  • śmietanka 30% (ok. 200 ml)
  • czarny pieprz, sól
  • opcjonalnie: tarty parmezan

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mieszamy z oliwą (ok. 2 łyżkami). Na patelni na oliwie podduszamy cebulkę pokrojoną drobno, dodajemy kapary, tuńczyka z puszki, chwilę podgrzewamy (uwaga, żeby nie przypalić). Na koniec wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy wszystko ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Można dodać parmezan (ale bez niego też jest okej).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.