Mam dla Was bardzo prosty i smaczny przepis na makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietanowym.
Co potrzebujemy?
- makaron bezglutenowy (u mnie penne)
- tuńczyk w zalewie własnej (puszka)
- kapary (ile lubicie, u mnie na pewno ok. 2 łyżek)
- cebula (u mnie 1/2 czerwonej i 1/2 zwykłej)
- oregano
- oliwa
- śmietanka 30% (ok. 200 ml)
- czarny pieprz, sól
- opcjonalnie: tarty parmezan
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mieszamy z oliwą (ok. 2 łyżkami). Na patelni na oliwie podduszamy cebulkę pokrojoną drobno, dodajemy kapary, tuńczyka z puszki, chwilę podgrzewamy (uwaga, żeby nie przypalić). Na koniec wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy wszystko ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Można dodać parmezan (ale bez niego też jest okej).