Makaron z sosem grzybowym i boczkiem

Za oknem wiosna, w kalendarzu zima, na stole jesień. Dlaczego? Bo dziś na obiad zaserwowałam makaron z sosem grzybowym i boczkiem. Jeśli ktoś chciałby wersję bezmięsną, znajdzie ją tutaj. Polecam!

Co potrzebujemy?

grzybki (ja wykorzystałam zamrożone grzybki z zeszłej jesieni)
śmietana 12%
cebulka
boczek
ulubiony makaron
masło
sól, pieprz

Grzyby, jeśli są mrożone, odkładamy, by się odmroziły. W międzyczasie boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy boczek. Kiedy boczek będzie podsmażony dodajemy cebulkę. Wszystko smażymy. Grzybki kroimy w mniejsze kawałki (moje były mrożone w całości, więc musiałam je nieco pomniejszyć). Do usmażonej cebulki i boczku dorzucamy grzybki. Wszystko podsmażamy.

Wstawiamy ulubiony makaron. Gotujemy.

Następnie dodajemy śmietankę. Ja dodałam cztery łyżki. Musicie wyczuć konsystencję sosu. Jeśli będzie zbyt gęsty możecie dodać troszkę wody. Wszystko smażymy jeszcze chwilkę, doprawiamy do smaku.

Smacznego!

2 komentarze Dodaj własny

  1. ~Holysz Hanna pisze:

    Czesc,
    dzieki za blog.Dzieki za pomysly co gotowac.A co z tym boczkiem ? Nie jadlam go juz od miesiecy bo myslalam,ze nie wolno ? Pozdrowienia Hanka

    1. Dziękuję za miłe słowa. Niektóre boczki możemy, te które nie mają w sobie niepokojących składników. M.in. boczek z Żywiec Wojciech Dobija jest bezpieczny (http://www.dobija.pl/tekstowa/index.php?op=wyroby). Polecam! Pamiętaj o czytaniu etykiet, to podstawa.

Skomentuj ~bezglutenowy.blog.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.