Grzyby, krewetki, czosnek i sos śmietanowy. Z pozoru niepasujące do siebie składniki. A w efekcie mamy wspaniałe danie: makaron z grzybami i krewetkami w sosie śmietanowym.

Co potrzebujemy?
- grzyby (u mnie podgrzybki, ok. 20 dag)
- krewetki (ok. 10 krewetek białych)
- natka pietruszki
- śmietana 30%
- czosnek (2 ząbki)
- masło/oliwa
- sól, pieprz
- makaron bezglutenowy
Grzyby oczyszczamy, obsuszamy i kroimy na kawałki. Krewetki obieramy (pamiętajcie o wyciągnięciu z nich tych czarnych „nitek”, to jelitka), możemy przekroić na pół, żeby nie były za duże.

W międzyczasie gotujemy makaron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Wrzucamy na nią grzyby. Smażymy chwilę, solimy, zdejmujemy z patelni. Dodajemy na patelnię oliwę/masło i wrzucamy pokrojony na plasterki czosnek. Lekko zarumieniony czosnek jest okej, bardziej to ryzyko gorzkiego smaku. Dorzucamy krewetki i smażymy dosłownie kilka chwil (jakieś 30 sek), żeby nie przeciągnąć i żeby nie były gumiaste. Dorzucamy do nich grzyby, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę (w zależności od upodobań) i wszystko doprawiamy pieprzem (i solą, jeśli jest potrzeba).
Dorzucamy makaron, wszystko mieszamy. Gotowe!
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.
pychota! <3