Makaron z groszku z cukinią i kurkami w sosie śmietanowym z szafranem

dnia

Kuchnia włoska przekazała mi do testów makaron z groszku.  Postanowiłam połączyć go z cukinią, kurkami oraz sosem śmietanowym z szafranem. Zobaczcie, co z tego wyszło.

Co potrzebujemy?

  • starta cukinia
  • kurki (u mnie całe opakowanie)
  • makaron (u mnie z groszku)
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • śmietana kremówka 30% (ok. szklanki)
  • szafran (cała paczuszka)
  • 3 żółtka
  • sól i pieprz

Kurki czyścimy i smażymy wraz z tartą cukinią na maśle wymieszanym z oliwą. W międzyczasie gotujemy makaron, odcedzamy go po ugotowaniu i dodajemy do usmażonych kurek i cukinii. Odstawiamy patelnię z ognia i wlewamy stopniowo sos (przygotowany ze śmietany, żółtek i szafranu) jednocześnie mieszając. Sos powinien już zgęstnieć od gorącej patelni i składników.

Do przygotowania dania zainspirowała mnie niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.