Kuchnia włoska przekazała mi do testów makaron z groszku. Postanowiłam połączyć go z cukinią, kurkami oraz sosem śmietanowym z szafranem. Zobaczcie, co z tego wyszło.
Co potrzebujemy?
- starta cukinia
- kurki (u mnie całe opakowanie)
- makaron (u mnie z groszku)
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- śmietana kremówka 30% (ok. szklanki)
- szafran (cała paczuszka)
- 3 żółtka
- sól i pieprz
Kurki czyścimy i smażymy wraz z tartą cukinią na maśle wymieszanym z oliwą. W międzyczasie gotujemy makaron, odcedzamy go po ugotowaniu i dodajemy do usmażonych kurek i cukinii. Odstawiamy patelnię z ognia i wlewamy stopniowo sos (przygotowany ze śmietany, żółtek i szafranu) jednocześnie mieszając. Sos powinien już zgęstnieć od gorącej patelni i składników.
Do przygotowania dania zainspirowała mnie niezastąpiona Kwestia Smaku.