Brokuły to bardzo istotne warzywo w naszej diecie. Były znane i cenione za swoje walory smakowe już ponad 2 tys. lat temu. To także cenne źródło witaminy C. Wiele osób wie, że brokuły zawierają także selen, który pozwala ustrzec się raka prostaty. Mają także sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.
Dziś proponuję Wam brokuły w wersji z makaronem i kurczakiem. Z dodatkiem czosnku. Ten smak robi wrażenie.
Co potrzebujemy?
- brokuły
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- śmietana/jogurt grecki
- makaron bezglutenowy
- olej rzepakowy
- przyprawa do kurczaka (jak użyłam Dar Natury)
- sól, pieprz do smaku
Brokuły rozdzielamy na małe różyczki. Przelewamy wrzątkiem. Wykładamy na sitko i lekko gotujemy na parze. W międzyczasie smażymy kurczaka (wcześniej obtaczamy go w przyprawie) na lekko złotawy kolor. Dorzucamy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (lub pokrojone w drobną kosteczkę). Wrzucamy podgotowane brokuły i dodajemy śmietanę, jeszcze chwilę mieszamy na patelni. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Makaron gotujemy i mieszamy z przygotowanym kurczakiem i brokułami.
Smacznego!
Witam.
Nadchodzą upały.Jakie napoje i soki Pani pije?(nie mam tu na myśli domowych)Czytałam poprzednio ,że pije Pani coca-colę.Ja do tej pory się bałam(barwnik,aromat)
pozdrawaim
Witam!
Tak, piję prawdziwą Coca-Colę. Czytałam, że jest ona wolna od glutenu (np. na forum Stowarzyszenia). Jeśli chodzi o soki to piję m.in. Tymbark, Hortex, Cymes, Marwit, Cappy (http://bezglutenowy.blog.pl/?s=sok&submit.x=0&submit.y=0&submit=Search – tu są soki, mam nadzieję, że coś uda się znaleźć). Polecam lekturę bloga! I w razie pytań – zapraszam z pytaniami!