Bób! Jak ja kocham to warzywo! Czekam aż pojawi się w moim ulubionym warzywniaku i zajadam. Dziś mam dla Was przepis z bobem w roli głównej. Makaron z bobem i boczkiem, a do tego natka pietruszki i sos śmietanowy.
Co potrzebujemy?
- ugotowany i obrany bób (ok. garść)
- ulubiony makaron bezglutenowy
- ok. 100 g wędzonego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- natka pietruszki
- ok. 30 g parmezanu
- sól, pieprz
Gotujemy bób, obieramy. Gotujemy oddzielnie makaron. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy starty czosnek (lub pokrojony drobno). Dodajemy też obrany bób, natkę pietruszki. Wrzucamy ugotowany makaron. Na patelnię wlewamy śmietanę wymieszaną z żółtkami i połową startego sera. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posypujemy jeszcze serem.
Inspiracją między innymi niezastąpiona Kwestia Smaku.