Makaron z bobem i boczkiem

dnia

Bób! Jak ja kocham to warzywo! Czekam aż pojawi się w moim ulubionym warzywniaku i zajadam. Dziś mam dla Was przepis z bobem w roli głównej. Makaron z bobem i boczkiem, a do tego natka pietruszki i sos śmietanowy.

Co potrzebujemy?

  • ugotowany i obrany bób (ok. garść)
  • ulubiony makaron bezglutenowy
  • ok. 100 g wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • ok. 30 g parmezanu
  • sól, pieprz

Gotujemy bób, obieramy. Gotujemy oddzielnie makaron. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy starty czosnek (lub pokrojony drobno). Dodajemy też obrany bób, natkę pietruszki. Wrzucamy ugotowany makaron. Na patelnię wlewamy śmietanę wymieszaną z żółtkami i połową startego sera. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posypujemy jeszcze serem.

Inspiracją między innymi niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.