Ciąg dalszy informacji od producentów. Dziś padło na chipsy Lay’s. Lubicie je jeść? Ja kiedyś lubiłam. Teraz jem tylko chipsy w 100 proc. bezglutenowe (najczęściej ze sklepów ze zdrową żywnością), ale może Wam przyda się odpowiedź od firmy Lay’s.
Jaka odpowiedź padła ze strony Lay’s?
W nawiązaniu do Pani zapytania dotyczącego zawartości glutenu w naszych produktach, uprzejmie wyjaśniamy.
Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek.
Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca alergennego np. mąka pszenna, skrobia z pszenicy, słód jęczmienny itp.
Należy czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Do wszystkiego podchodząc jednak z dozą nieufności, bo różnie to bywa. Pamiętacie przecież sytuację z chipsami solonymi z Tesco?
Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg gotowego do spożycia produktu. Niestety, pomimo systemów zapewnienia jakości i dobrych praktyk produkcyjnych obecnie nie możemy zagwarantować produktu bezglutenowego w naszej ofercie.
Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Jeśli pojawi się informacja “produkt bezglutenowy” to będzie to produkt spełniający wymagania w tym zakresie.
Zastanawia mnie jeden fakt, że na np. w Irlandi lub UK, wszystkie Chipsy mają oznaczenie że są BEZGLUTENOWE..
Jest to pewnie związane z linią produkcyjną oraz z produktami, jakie są używane do ich produkcji… Szkoda, że w Polsce nie są one bezglutenowe. Pozdrawiam!
Oczywiście wszystkie Chipsy marki Lays = czyli Walkers
Czyli Laysy są bezglutenowe tak?
Jeśli w składzie danych chipsów nie ma glutenu (a są takie), to tak 🙂