Mam dziś dla was propozycję na obiad lub kolację. To coś, co zasmakuje nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Co to takiego? Kurczak zapiekany z mozarellą i sałatka z serem feta. Gotowi?
Sałatka – co potrzebujemy?
- ulubiona mieszanka sałat (ja wybrałam taką z rukolą)
- pomidorki cherry
- ser feta (lub sałatkowy, lekko słony)
- cebulka
- zielony ogórek
- ocet winny
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
Sałatę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Pomidorki cherry kroimy w ćwiartki i wrzucamy do sałaty. Ogórek zielony kroimy w kostkę, cebulkę drobno i wszystko dodajemy do sałaty. Ser feta wrzucamy do miski (jeśli jest w kostkach – wrzucamy, jeśli mamy ser w całości, rozdrabniamy go w palcach i wrzucamy do reszty). Wszystko mieszamy. Skrapiamy lekko octem. W kubeczku mieszamy oliwę z solą i pieprzem, wlewamy do sałaty i wszystko mieszamy.
Kurczak – co potrzebujemy?
- filety z piersi kurczaka
- mozarella
- pomidory
- sól, pieprz do smaku
Filety myjemy, oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej do zarumienienia (może być zwykła patelnia). Kroimy na nieco mniejsze kawałki. Na każdy kładziemy plaster mozarelli. Obkładamy pomidorami pokrojonymi w ćwiartki. Solimy i pieprzymy pomidory. Zapiekamy w piekarniku w 180 st., do roztopienia sera.
Smacznego!
Witam! Świetne przepisy, wyglądają bardzo smaczne 🙂 będę wpadać, częściej i szukać inspiracji… do tej pory korzystałam z http://kcalmar.com/blog/ 😉 może i Ciebie zainspiruje!
Ktora mozarella jest bezglutenowa?