Krewetki z czosnkiem, pomidorami w sosie śmietanowym

dnia

Dziś zaproponuję Wam przepis na pyszne krewetki. Zrobiłam go wczoraj po raz pierwszy. Dotychczas jadłam go w wykonaniu mojego taty, który przyrządza rewelacyjne owoce morza. No ale w końcu zdecydowałam się zrobić je sama i powiem Wam, że wyszły przepyszne!

Krewetki z czosnkiem, pomidorami w sosie śmietanowym

Co potrzebujemy?
(porcja na 2 osoby, a brzuchy pękały)
250 g krewetek koktajlowych
3 ząbki czosnku
2 pomidory
śmietana (my wybraliśmy 22%)
1 paczka ryżu
1/4 kostki masła
sól, pieprz

Opcjonalnie (do sosu czosnkowego)
majonez bezglutenowy
2 ząbki czosnku

Jak przygotować to danie?

Krewetki wysypujemy na durszlak. Jeśli mamy chwilkę czasu, zostawiamy je na naczyniu aż same się rozmrożą (jeśli chcemy je od razu rozmrozić to zalewamy je zimną wodą, a potem przelewamy dwa razy wrzącą wodą, ja jednak wolę tą bardziej naturalną formę odmrożenia). Kiedy krewetki już odtajały przelewamy je zimną wodą. Potem raz przelewamy je wrzątkiem i sprawdzamy, czy wszystkie krewetki się odłączyły od siebie.

Następnie kroimy ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztapiamy masło. Podsmażamy czosnek aż zacznie pięknie pachnieć.

Wstawiamy ryż, by ugotował się, kiedy nasze krewetki będą gotowe.

Na podsmażony czosnek wrzucamy krewetki i smażymy je około 4-5 minut, by były już miękkie, ale nie za długo, bo staną się „gumowe”. W międzyczasie, kiedy nasze krewetki są na patelni, musimy sparzyć dwa pomidory, by pozbawić je skórki. Wycinamy też pestki i twarde elementy pomidora. Potem kroimy pomidorki w kostkę i wrzucamy na patelnię do krewetek.

Kiedy nasze krewetki i pomidory się troszkę podgotują dokładamy śmietanę. Ja dodałam 2 łyżki, ale to dodajemy na oko. Musimy zobaczyć, kiedy konsystencja sosu nam będzie odpowiadała.
Dodajemy soli, pieprzu do smaku.

Ugotowany ryż wsypujemy do miski, a do niej dodajemy nasze krewetki. Wszystko mieszamy razem, by składniki się dobrze połączyły.

Do krewetek możemy przygotować też sos czosnkowy, według przepisu dostępnego tutaj! Wtedy nasze krewetki będą jeszcze bardziej czosnkowe i wyraziste.

Smacznego!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. ~Weronika pisze:

    Nigdy nie jadłam krewetek, chyba czas spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.