Najlepsze kuchenne pomysły to takie, które rodzą się w głowie bardzo szybko i spontanicznie. Mam dla was dziś przepis na krewetki w cydrze z porem, pomidorkami i cebulką.
Co potrzebujesz?
- krewetki (dwa opakowania małych krewetek – wybrałam te z Biedronki)
- średniej wielkości por
- czerwona cebula
- miseczka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- makaron ryżowy
- masło
- cydr
- sól, pieprz, chili (może być suszone)
Na patelni rozgrzewamy masło. Na nim smażymy pokrojony drobno por, czerwoną cebulę i pomidorki. Warzywa ściągamy z patelni, dodajemy troszkę masła i smażymy chwilę krewetki, lekko je soląc i pieprząc. Dodajemy czosnek. Wrzucamy warzywa. Zalewamy wszystko małym cydrem i czekamy, aż sos się lekko zredukuje. W międzyczasie makaron zalewamy wrzątkiem i – kiedy już będzie gotowy – dodajemy na patelnię. Wszystko przyprawiamy.
Smacznego!