Kolorowy obiad – kurczak w pysznym sosie z warzywami i ziemniakami

Mam dziś dla Was przepyszny i kolorowy obiad – kurczak w sosie, a do tego warzywa i ziemniaki. Uwierzcie, jest przepysznie!

Co potrzebujemy?

  • podudzia z kurczaka
  • oliwa (do smażenia)
  • cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • kolendra
  • oliwki (ok. 10-20 sztuk)
  • przyprawy: łyżeczka kurkumy, szczypta szafranu, łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, sól, pieprz
  • limonka do skropienia
  • łyżeczka mąki bezglutenowej
  • pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe (żółte i czerwone)
  • kolendra
  • chili

Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i wkładamy kurczaka, obsmażając go z każdej strony (uwaga, kurczak lubi strzelać). Dodajemy cebulę, którą kroimy w półplasterki, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze troszkę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dolewamy szklankę wrzącej wody oraz przyprawy, następnie doprowadzamy do gotowania, zwiększając nieco ogień. Dodajemy kolendrę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. W trakcie gotowania przewracamy mięso na drugą stronę, żeby było równomiernie przygotowane. Jeśli nie macie wystarczająco dużej pokrywki do patelni (jak ja), możecie przykryć ją folią aluminiową.

Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki i skrapiamy sokiem z limonki (może być cytryna). Mąkę mieszamy z wodą i sosem z patelni. Gotujemy, już bez przykrycia, przez ok. 20 minut. Posypujemy kolendrą.

W międzyczasie kroimy pomidorki, chili i mieszamy je z solą, pieprzem i kolendrą. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Przepis zainspirowany Kwestią Smaku.

2 komentarze Dodaj własny

  1. Bartolini pisze:

    ten gulasz na srodku puree wyglada jak rzadka kupa.Widac brak umiejetnosci. Sos powinien sie znajdowac po stronie miesa lekko dotykajac puree.

    1. To nie jest gulasz, widać brak umiejętności 🙂

Skomentuj Bartolini Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.