Kluski śląskie Jawo z sosem pomidorowym

Dziś postawiłam na przygotowanie klusek śląskich z dziurką. Inne wydanie, niż takie z roladą i sosem. Postawiłam na domowej roboty sos pomidorowy.

Co potrzebujemy?

  • kluski śląskie z dziurką
  • pomidory (ok. 5 średniej wielkości)
  • 1/4 cebuli
  • 1/3 papryczki chili
  • bazylia (kilka listków, świeża)
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz, cukier (jeśli kwaśny)
  • ser (parmezan lub inny)
  • oliwa

Do garnka wlewamy oliwę, którą rozgrzewamy. Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Dorzucamy pomidory (pokrojone w kostkę). Podsmażamy i dodajemy papryczkę chili i bazylię. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 20-30 min. Przyprawiamy. Miksujemy blenderem.

W międzyczasie gotujemy kluski. Wrzucamy zamrożone na wrzątek, gotujemy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze 7 minut.

Kluski wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut, ok. 5 min. Gotowe!

Kluski śląskie z dziurką są z firmy Jawo. Udało mi się dostać w Carrefourze. Oprócz smaku, ich niewątpliwym plusem jest cena – 3,95 zł za opakowanie. Skład jest również bardzo dobry.

Skład: ziemniaki 67%, skrobia ziemniaczana, pasteryzowane jaja płynne, płatki ziemniaczane 3%, woda, skrobia modyfikowana.

Oprócz klusek śląskich z dziurką mamy do wyboru jeszcze kluski śląskie ciemne, kluski śląskie z mięsem, kartacze z mięsem oraz pyzy z mięsem.

Firma informuje, że produkty można nabyć w sieciach handlowych: Auchan, Carrefour, Makro, Stokrotka, Lewiatan, Intermarche, Bricomarche, Delikatesy Centrum, Avita, Wafelek, Rabat Detal, Spar, Sano, Selgros, Groszek, Nasz Sklep i wielu małych sklepach niezrzeszonych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *