Dziś postawiłam na przygotowanie klusek śląskich z dziurką. Inne wydanie, niż takie z roladą i sosem. Postawiłam na domowej roboty sos pomidorowy.
Co potrzebujemy?
- kluski śląskie z dziurką
- pomidory (ok. 5 średniej wielkości)
- 1/4 cebuli
- 1/3 papryczki chili
- bazylia (kilka listków, świeża)
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz, cukier (jeśli kwaśny)
- ser (parmezan lub inny)
- oliwa
Do garnka wlewamy oliwę, którą rozgrzewamy. Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Dorzucamy pomidory (pokrojone w kostkę). Podsmażamy i dodajemy papryczkę chili i bazylię. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 20-30 min. Przyprawiamy. Miksujemy blenderem.
W międzyczasie gotujemy kluski. Wrzucamy zamrożone na wrzątek, gotujemy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze 7 minut.
Kluski wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut, ok. 5 min. Gotowe!
Kluski śląskie z dziurką są z firmy Jawo. Udało mi się dostać w Carrefourze. Oprócz smaku, ich niewątpliwym plusem jest cena – 3,95 zł za opakowanie. Skład jest również bardzo dobry.
Skład: ziemniaki 67%, skrobia ziemniaczana, pasteryzowane jaja płynne, płatki ziemniaczane 3%, woda, skrobia modyfikowana.
Oprócz klusek śląskich z dziurką mamy do wyboru jeszcze kluski śląskie ciemne, kluski śląskie z mięsem, kartacze z mięsem oraz pyzy z mięsem.
Firma informuje, że produkty można nabyć w sieciach handlowych: Auchan, Carrefour, Makro, Stokrotka, Lewiatan, Intermarche, Bricomarche, Delikatesy Centrum, Avita, Wafelek, Rabat Detal, Spar, Sano, Selgros, Groszek, Nasz Sklep i wielu małych sklepach niezrzeszonych.