Mam dla was przepis na przepyszny obiad. Co to będzie? Indyk w szpinaku zapieczony z serem mozarella. Brzmi nieźle, prawda?
Co potrzebujemy?
- 4-5 filetów z indyka
- paczka mrożonego szpinaku
- 4-5 ząbków czosnku
- przyprawy
- ser mozarella
- łyżka masła
Filety z indyka myjemy i kroimy w kawałki. Smażymy na patelni w przyprawach (ja dałam sól i pieprz kolorowy). W międzyczasie rozmrażamy szpinak z łyżką masła, dodajemy sól i na koniec czosnek (może być wyciśnięty lub pokrojony w drobną kosteczkę). Do naczynia żaroodpornego wrzucamy usmażonego indyka, wykładamy na niego szpinak i posypujemy wszystko startą mozarellą.
Wszystko zapiekamy przez około 15-20 minut w 180 stopniach. Kontrolujemy stopień zapieczenia sera. Może okazać się, że skończymy pieczenie kilka chwil wcześniej.