Indyk w balsamico z batatami i sałatą z pomidorami koktajlowymi

dnia

Uwielbiam indyka, ostatni zakochałam się w batatach, bardzo lubię ocet balsamiczny. To wszystko sprawiło, że – zainspirowana Kwestią Smaku – zrobiłam coś pysznego i bezglutenowego.

Co potrzebujesz?

  • 2 polędwiczki z indyka
  • bataty (ja wybrałam 3 naprawdę spore)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • miód/syrop klonowy
  • świeży rozmaryn
  • ulubiona mieszanka sałat
  • pomidorki koktajlowe

Indyka myjemy, czyścimy, suszymy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy 4 łyżkami oliwy, posypujemy listkami z gałązki rozmarynu, 8 łyżkami octu balsamicznego. Wszystko mieszamy i zostawiamy na jakieś pół godziny.

W międzyczasie ustawiamy piekarnik na 220 stopni (ja wybrałam opcję grill, ale może być termoobieg). Bataty kroimy w kostkę i wrzucamy do formy żaroodpornej. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i dodajemy listki rozmarynu. Pieczemy przez 20 minut.

Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią indyka. Zostawiamy w misce marynatę – jeszcze nam się przyda. Smażymy, przekładamy do upieczonych batatów. Na tę samą patelnię dodajemy marynatę i łyżkę syropu klonowego. Gotujemy chwilę i polewamy tym indyka. Pieczemy jeszcze chwilę (około 7 min, byle nie za długo, bo szkoda rozgotować bataty).

Na talerz wykładamy ulubioną mieszankę sałat. Ja wybrałam tę z rukolą. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Układamy na sałacie i polewamy octem balsamicznym. Wykładamy na talerz indyka i bataty.

Smacznego!

9 komentarzy Dodaj własny

  1. ~kasia pisze:

    Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się 🙂 dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

    1. ~Obżarciuch pisze:

      obiad pierwsza klasa
      zapraszam na pieczoną golonkę z indyka
      http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/pieczona-golonka-z-indyka.html

      pozdrawiam!

      1. ~Rondel pisze:

        wpraszamy się naa duży talerz
        polecamy szynkę z indyka parzoną w piekarniku
        http://ronddel.blogspot.com/2016/11/szynka-z-indyka-parzona-w-piekarniku.html

        1. ~Ania pisze:

          Pyszny, lubię indyka, z tymi dodatkami super…
          A ja zapraszam was do spróbowania zrobienia domowego własnego sera lub chleba, szynki, kiełbasy krakowskiej i innych wyrobów http://blog.winoiser.com

          1. ~mkr pisze:

            Pycha!
            Zapraszam na dietetycznego kurczaka z brokułem i cukinią

            http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/10/kurczak-z-brokuem-i-cukinia.html

            pozdrawiam

  2. ~Bartek pisze:

    Świetna propozycja na dzisiejszy obiad. Apetycznie wygląda zapraszam też na
    http://www.przepis-kulinarny.pl/potrawy-wigilijne-5-5.html

  3. ~tss pisze:

    Może na deser bita śmietanka z czekoladą? – http://www.stachurska.eu/?p=2360 .

  4. ~Tata Szymona pisze:

    Hmm, wygląda pysznie :). A że w najbliższym czasie będziemy rezygnować z obiadów stołówkowych na rzecz gotowania w domu, to… myślę, że to interesujący przepis :).

Skomentuj ~Tata Szymona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.