Gofry bezglutenowe – dwa przepisy

Chciałabym przedstawić Wam dwa przepisy na gofry bezglutenowe. Jeden z przepisów jest łatwiejszy, drugi nieco bardziej skomplikowany. Jeden i drugi pochodzą z książki „Dieta bezglutenowa” Bette Hagman.

Gofry z maślanką (na 3-4 porcje)
Co potrzebujemy?
1 1/4 mąki
1/4 szklanki maślanki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
3 łyżki tłuszczu roślinnego
2 jaja
1 szklanka wody

Suche składniki wsypujemy do miski. Siekamy tłuszcz roślinny i dodajemy do suchych składników.

W innej misce mieszamy jaja z wodą. Dodajemy je do suchych składników i ucieramy na gładką masę. Pieczemy w gofrownicy.

Gofry ryżowo-sojowe (na 6-8 porcji)
Co potrzebujemy?
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki sojowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
5 łyżeczek proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
3 jaja
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 1/2 szklanki mleka (lub jego substytutu)

Mieszamy suche składniki i odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy jaja, olej i mleko. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Pieczemu w rozgrzanej gofrownicy. Gofry mozna zamrażać. Po rozmrożeniu są odrobinę twardsze i mniej chrupkie niż świeże, ale nadal bardzo smaczne.

Niestety nie próbowałam tych przepisów, bo nie mam gofrownicy. Jednak moja znajoma je piekła i jej smakowały! 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.