Gazpacho bezglutenowe

Upał nie daje nam wytchnienia. Dziś w moim mieście już o 9 rano termometr wskazywał 30 stopni. Trudno złapać oddech, a jeść trzeba. Dlatego w takie ciepłe dni wybieram chłodzące i orzeźwiające posiłki. Wybór padł na gazpacho.

Co potrzebujemy?

  • ok. kilograma pomidorów
  • 1/2 papryki (moja była marmurkowa – żółta z czerwienią i pomarańczą, ale wybór zostawiam Wam)
  • 1/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • sok z limonki
  • łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • garść miąższu z chleba bezglutenowego
  • salsa: kolendra, pokrojona papryka, oliwa, sok z limonki, pieprz

Pomidory polewamy wrzątkiem, by sparzyć je i obrać ze skórki. Kroimy je na kawałki i wrzucamy do garnka/miski. Dodajemy tam pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę. Dorzucamy chili, sok z limonki, ocet winny, oliwę oraz pieczywo. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chłodzimy kilka godzin w lodówce (można dorzucić kostki lodu). Podajemy z salsą z pokrojonej papryki, oliwy z oliwek, soku z limonki, kolendry.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.