Przygotowałam wariację na temat croque madame. U mnie tosty francuskie miały w środku ser pleśniowy, szynkę. Na wierzch jajko sadzone. Szczegóły znajdziecie poniżej.
Co potrzebujemy?
- chleb tostowy (u mnie ten z Incola)
- plaster szynki
- ser (u mnie pleśniowy)
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- masło klarowane (lub inny tłuszcz, choć ten wydaje się być najlepszy)
- rukola
Bierzemy dwa kawałki chleba tostowego. Na jeden i drugi kładziemy ser, na jeden szynkę. Tosty składamy i lekko przyciskamy.

W misce trzeba rozmieszać mleko z jajkiem. Moczymy tost w mieszance i smażymy na rozgrzanej patelni, na której mamy masło klarowane.
W międzyczasie smażymy jajko sadzone. Tak, by żółtko było idealnie płynne, a białko ścięte. Tost wykładamy na talerz.
Górę posypujemy rukolą, na wszystko kładziemy jajko sadzone.

Gotowe!