Francuskie tosty bezglutenowe, czyli wariacja na temat croque madame

dnia

Przygotowałam wariację na temat croque madame. U mnie tosty francuskie miały w środku ser pleśniowy, szynkę. Na wierzch jajko sadzone. Szczegóły znajdziecie poniżej.

Co potrzebujemy?

  • chleb tostowy (u mnie ten z Incola)
  • plaster szynki
  • ser (u mnie pleśniowy)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • masło klarowane (lub inny tłuszcz, choć ten wydaje się być najlepszy)
  • rukola

Bierzemy dwa kawałki chleba tostowego. Na jeden i drugi kładziemy ser, na jeden szynkę. Tosty składamy i lekko przyciskamy.

W misce trzeba rozmieszać mleko z jajkiem. Moczymy tost w mieszance i smażymy na rozgrzanej patelni, na której mamy masło klarowane.

W międzyczasie smażymy jajko sadzone. Tak, by żółtko było idealnie płynne, a białko ścięte. Tost wykładamy na talerz.

Górę posypujemy rukolą, na wszystko kładziemy jajko sadzone.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.