Na stronie Dr. Oetkera pojawiła się ważna informacja dotycząca m.in. drożdży. To naprawdę ratuje sytuację wszystkim tym, którzy korzystali z drożdży instant!
Do krzyżowego zanieczyszczenia nie do chodzi przy produkcji Drożdży instant oraz Produktów mlecznych z wyłączeniem Deli kaszka.
Witam serdecznie. Trochę mi ulżyło, bo tych drożdży używam. Teraz mam problem ze zdobyciem bezglutenowej sody. Boję się Dr. Oetkera, skoro może zawierać śladowe ilości. Poniżej przytaczam odpowiedź z firmy Cykoria – pytanie dotyczyło drożdży suszonych – może się komuś przyda. Pozdrawiam. Ania
Witam.
Otrzymałam Pani pytanie dotyczące glutenu.
Jedynymi produktami w których nie będzie śladowych ilosci glutenu są mieszanka warzywna i włoszczyzna PRASOWANE W KOSTCE po 200g, gdyż są produkowane i pakowane na hali produkcji suszonych warzyw.
Pozostałe susze warzywne i inne nasze wyroby zawierają w składzie mąkę lub mogą zawierać sladowe jej ilości. Związane to jest z produkcją lub tylko pakowaniwm na tej samej hali produkcyjnej. Drożdże niestety również.
—————————————————–
Pozdrawiam
Elżbieta Kowalska
Dział Kontroli Jakości
CYKORIA S.A.
Dzień Dobry,
A czy lizaki chupa chups mają w swoim skłądzie gluten?
Według informacji z forum (http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=118) – „nie mają glutenu,laktozy itp. wszystkie poza smakiem coli”.
dziękuje za odpowiedż, dopiero zaczynamy z tą dzietą u mojej 2 letniej córeczki i informacje na twoim bloogu bardzo ułatwiają życie:)
Witam serdecznie.
Chciałabym zapytać o sodę oczyszczoną – jakiej firmy używacie? Skoro na stronie Dr Oetkera pojawiła się informacja, że produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu, to nie wiem, czy mogę używać tej sody.
Pozdrawiam
Ania