5 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Ania pisze:

    Witam serdecznie. Trochę mi ulżyło, bo tych drożdży używam. Teraz mam problem ze zdobyciem bezglutenowej sody. Boję się Dr. Oetkera, skoro może zawierać śladowe ilości. Poniżej przytaczam odpowiedź z firmy Cykoria – pytanie dotyczyło drożdży suszonych – może się komuś przyda. Pozdrawiam. Ania

    Witam.
    Otrzymałam Pani pytanie dotyczące glutenu.
    Jedynymi produktami w których nie będzie śladowych ilosci glutenu są mieszanka warzywna i włoszczyzna PRASOWANE W KOSTCE po 200g, gdyż są produkowane i pakowane na hali produkcji suszonych warzyw.
    Pozostałe susze warzywne i inne nasze wyroby zawierają w składzie mąkę lub mogą zawierać sladowe jej ilości. Związane to jest z produkcją lub tylko pakowaniwm na tej samej hali produkcyjnej. Drożdże niestety również.
    —————————————————–
    Pozdrawiam

    Elżbieta Kowalska
    Dział Kontroli Jakości
    CYKORIA S.A.

  2. ~Michno pisze:

    Dzień Dobry,

    A czy lizaki chupa chups mają w swoim skłądzie gluten?

    1. Według informacji z forum (http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=118) – „nie mają glutenu,laktozy itp. wszystkie poza smakiem coli”.

  3. ~Michno pisze:

    dziękuje za odpowiedż, dopiero zaczynamy z tą dzietą u mojej 2 letniej córeczki i informacje na twoim bloogu bardzo ułatwiają życie:)

  4. ~Ania pisze:

    Witam serdecznie.
    Chciałabym zapytać o sodę oczyszczoną – jakiej firmy używacie? Skoro na stronie Dr Oetkera pojawiła się informacja, że produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu, to nie wiem, czy mogę używać tej sody.
    Pozdrawiam
    Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.