Pamiętacie niemałe zamieszanie z produktami Dr. Oetkera, o którym pisałam na blogu (pierwszy, drugi, trzeci wpis)? Dziś kolejna informacja, wprost ze strony producenta.
Po weryfikacji naszych produktów uznano, że bez glutenu i śladowych ich ilości są następujące produkty:
· Aromaty w płynie
· Żelatyna (10 g, 20 g, 50 g)
· Soda oczyszczona
· Kwas cytrynowy
· Barwniki w żelu
· Drożdże instant
· Produkty mleczne z wyłączeniem Deli Kaszka.
W związku ze zmianami przepisów prawnych jesteśmy w trakcie modyfikacji większości naszych opakowań. Wobec tego na nowych opakowaniach systematycznie będą umieszczane informacje o zawartości śladowych ilości alergenów. Zmiany potrwają do grudnia 2014 roku, a to z kolei prowadzi do tego, że na rynku mogą istnieć opakowania w nowej i starej szacie graficznej, ze starym i nowym znakowaniem.
Kupujecie produkty Dr. Oetkera?
Ja kupuje tylko drożdże,ale rzadko – bo rzadko piekę bułki 🙂
A Ty używasz tych drożdży ?
Używam sody oczyszczonej, żelatyny i drożdży. Nic mi po nich nie jest. 🙂
Dziękuje za informacje. Wszystkie. Ten blog jest niezwykle pomocny i ciekawy – jestem na diecie dopiero półtora tygodnia i czasami tracę w tym wszystkim głowę. Teraz wiem, jaką sodę oczyszczoną kupować 🙂 Poza tym napisałam do producenta moich ukochanych ogórków i konfitur – firmy VORTUMNUS. Na pytanie o skład ich produktów oraz które są bezpieczne dostałam taką odpowiedź:
„Spośród naszych produktów tylko żur naturalny może zawierać gluten. Pozostałe przetwory owocowe i warzywne są bezglutenowe i są dla Pani bezpieczne.
Z poważaniem
Janikowska Anna
Technolog
Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw
„VORTUMNUS” Sp. z o. o.
Lisów 179, 38-242 Skołyszyn
Tel. +48 (013) 449 13 00 wew. 36
Jupi! 😀
Dziękuję za miłe słowa! A odpowiedź producenta już ląduje na blogu! 🙂
Zniknął cukier waniliowy z listy,czy oprócz w/w firmy jest jakiś cukier waniliowy bezglutenowy?
Nie da sie ukryć,że Twój blog jest bardzo przydatny:)
Pozdrawiam
Udało mi się znaleźć tylko: http://www.sklepy24.pl/sklep/schowekzdrowia_pl/produkt/cukier-waniliowy-bezglutenowy-8g/97 – może w jakimś ekologicznym sklepie będzie? 🙂
Dziękuje,też go widziałam i powiem Ci tak….u mnie w miescie jest jeden taki sklep z żywnością ekologiczną,ale…nie jest to sklep z prawdziwego zdarzenia a Pani narzekała jak chodziłam,że pytam i kupuje tylko bezglutenowe rzeczy jak to sklep jest z ekologiczna żywnością i…bezglutenową :/
Porażka, i dlatego przestałam chodzić i kupuje przez internet w http://www.bezgluten.pl
Ja najczęściej kupuję na balviten.pl
A co z budyniami? czy one są bezpieczne? w składzie nie ma nic niepokojącego ale wolałabym nie ryzykować. Ewentualnie jakie inne budynie są dozwolone?
I zgadzam się w poprzednikami..świetny blog i bardzo pomocny. Od jakiegoś czasu jestem prawie codziennym gościem 🙂
pozdrawiam 🙂
Na liście ich nie ma, więc istnieje pewnie ryzyko zanieczyszczenia tych produktów. Ja bym nie ryzykowała. Polecam budynie bezglutenowe, do zakupu w sklepach z taką żywnością.
Dziękuję za miłe słowa!
Produkty mleczne, czyli……….?
Budynie są mleczne, ale sama nie wiem czy chodzi im o to czy o coś jeszcze innego.
A kisiele bezglutenowe też można gdzieś zakupić?
Kisiel bezglutenowy łatwo przyrządzić samemu. Wystarczy użyć soku z dowolnych owoców, który należy zagotować odlewając uprzednio niedużą ilość w której rozprowadza się mąkę ziemniaczaną. Gdy sok się zagotuje wlewać powoli energicznie mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji (niestety metoda prób) ale wychodzi pyszny i możemy z synkiem wsuwać bez obaw.
Co do budyniu to taki zwykły w sklepie ma gluten ale to też można zrobić samemu: potrzebujemy 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki bezglutenowej (płaską), 2 żółtka, cukier wg uznania. Mleko wstawiamy na gaz odlewając 1/4 szkl. w której rozrabiamy mąki, cukier i żółtka. Gdy mleko będzie się podnosić wlać mieszankę i dobrze rozmieszać na małym ogniu i gotowe:)
Mam pytanie, bo jestem na diecie bezglutenowej od 3 dni i nie wiem jeszcze dokładnie co i jak. Więc jak z mlekiem ? Mogę spożywać normalnie mleko od krowy czy musi to być sojowe lub kosie?
Pozdrawiam 🙂
Jeśli nie masz kłopotów z tolerancją laktozy, mleko krowie jest jak najbardziej okej 🙂 Wytrwałości!