Majówka to czas, kiedy wiele osób rozpoczyna sezon na grillowanie. Postanowiłam, że przygotuję dla Was pyszne burgery bezglutenowe. Odkąd do sprzedaży w piekarni Putka można dostać bułki do hamburgerów, postanowiłam przygotować to danie.
Co potrzebujemy?
- mięso mielone (wykorzystałam wołowe)
- 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- 1 szalotka pokrojona w kostkę
- sól, pieprz
- żółtko
- pomidorki koktajlowe
- papryka (wykorzystałam czerwoną i zieloną)
- liście szpinaku (lub sałata)
- ser żółty
- sos barbecue (lub inny, jaki lubicie)
- bułki bezglutenowe do hamburgerów
Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, żółtko i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy mięso na chwilę.
W międzyczasie kroimy pomidorki i paprykę. Szykujemy szpinak.
Rozgrzewamy patelnię grillową. W międzyczasie wrzucamy przekrojoną bułkę do tostera lub do piekarnika. Na patelnię wkładamy mięso, posoloną stroną na dół. Smażymy 3-4 minuty, aż mięso do połowy zmieni kolor. Uważamy, żeby mięso nie puściło soków, a temperatura nie zmniejszyła się. Obracamy mięso na drugą stronę, uprzednio ją soląc. Na usmażoną część kładziemy plasterek sera.
Bułkę smarujemy sosem. Dajemy szpinak (lub inną zieleninę), pomidorki i paprykę. Wykładamy mięso i przykrywamy od góry bułką posmarowaną sosem. Gotowe!
Dwie bułki bezglutenowe do hamburgerów kosztują 7,95 zł (2 bułki).