Domowa pizza bezglutenowa

Wiem, jak bardzo brakuje nam pizzy bezglutenowej na naszej diecie. Próbujemy raczyć się zamiennikami, które – umówmy się – nigdy nie dorównają pizzy domowej. Mam więc dziś dla Was przepis na domową pizzę bezglutenową. 

Co potrzebujemy?

Ciasto:

  • drożdże (ok. 1/4 kosteczki świeżych)
  • pół szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. szklanki mąki użyłam Schar – Mehl Farine – bezglutenowa mąka uniwersalna
    (w razie potrzeby, gdyby ciasto nie miało odpowiedniej konsystencji, można dosypać jeszcze trochę)
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • jajko

Sos pomidorowy:

  • czosnek
  • oliwa
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz

Dodatki (co tylko chcecie, u mnie było):

  • ser cheddar
  • ser brie
  • papryka
  • cebula czerwona
  • groszek zielony
  • salami

Drożdże ocieplamy w temperaturze pokojowej. Rozpuszczamy je w ciepłej wodzie. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę (u mnie Schar – Mehl Farine – bezglutenowa mąka uniwersalna) przesiewamy do miski, mieszamy z solą i wlewamy rozczyn z drożdży. Mieszamy składniki, dodajemy suszoną bazylię, oregano, chili, oliwę oraz jajko. Wszystko ugniatamy, by ciasto stanowiło zwartą, jędrną formułę. Uwierzcie – da się tak zrobić przy pizzy bezglutenowej, ale nie jest to najprostsze.  Po przygotowaniu ciasta odstawiamy miskę, przykrywamy ją ściereczką i czekamy, aż ciasto nam wyrośnie.

Blachę lekko smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Rozgniatamy palcami i formujemy placek (u mnie, jak widzicie, był prostokątny). Smarujemy sosem pomidorowym (na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia). Posypujemy startym serem i wykładamy ulubione dodatki. Wkładamy do piekarnika na jakieś 10-15 minut (200 stopni). Pod koniec pieczenia jeszcze posypujemy z góry startym serem.

Smacznego!

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.