Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym, ryżem i serem

dnia

Pięknie wygląda, prawda? To danie jednogarnkowe, a w zasadzie z jednej patelni. Mamy tu paprykę, czosnek, cebulę, a do tego mięso mielone, pomidory z puszki, ser, natka pietruszki i trochę różnych przypraw. Wygląda cudnie, a smakuje jeszcze lepiej. Na dniach na bezglutenowyblog.pl wjedzie przepis. Musicie się skusić!

Co potrzebujemy?

  • oliwa
  • cebula (u mnie zwykła, biała)
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • przyprawy: łyżeczka oregano, kminu rzymskiego i słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz
  • czerwona papryka
  • woreczek ryżu brązowego (może być inny)
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ok. 400 ml bulionu wołowego
  • tarty ser (żeby objąć całą patelnię z jedzeniem)
  • natka pietruszki
  • pokruszona papryczka chili

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Wsypujemy przyprawy i mieszamy.

Do tego wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, wsypujemy suchy ryż i mieszamy. Czas na pomidory z puszki, koncentrat i bulion. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min.

Całość posypujemy startym serem, przykrywamy ponownie i podgrzewamy aż ser się roztopi. Posypujemy wszystko posiekaną natką i pokruszoną papryczką chili (świeża też będzie super).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.