Pięknie wygląda, prawda? To danie jednogarnkowe, a w zasadzie z jednej patelni. Mamy tu paprykę, czosnek, cebulę, a do tego mięso mielone, pomidory z puszki, ser, natka pietruszki i trochę różnych przypraw. Wygląda cudnie, a smakuje jeszcze lepiej. Na dniach na bezglutenowyblog.pl wjedzie przepis. Musicie się skusić!
Co potrzebujemy?
- oliwa
- cebula (u mnie zwykła, biała)
- 3 ząbki czosnku
- 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
- przyprawy: łyżeczka oregano, kminu rzymskiego i słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz
- czerwona papryka
- woreczek ryżu brązowego (może być inny)
- puszka krojonych pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ok. 400 ml bulionu wołowego
- tarty ser (żeby objąć całą patelnię z jedzeniem)
- natka pietruszki
- pokruszona papryczka chili
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Do tego wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, wsypujemy suchy ryż i mieszamy. Czas na pomidory z puszki, koncentrat i bulion. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min.
Całość posypujemy startym serem, przykrywamy ponownie i podgrzewamy aż ser się roztopi. Posypujemy wszystko posiekaną natką i pokruszoną papryczką chili (świeża też będzie super).
Smacznego!