Dal z czerwonej soczewicy

Mam dziś dla Was przepis na danie z czerwonej soczewicy. To danie kuchni indyjskiej, czyli dal (dhal). Konsystencją dal przypomina bardzo gęstą zupę. Podałam go z ryżem.

Co potrzebujemy?

  • czerwona cebula
  • batat
  • czerwona papryka
  • czosnek (u mnie ok. 4 ząbki)
  • imbir (większy kawałek, ok. 2 cm)
  • olej roślinny (u mnie rzepakowy)
  • przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, łyżeczka garam masala, 1/3 łyżeczk chili
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego
  • puszka mleka kokosowego
  • paczka ryżu (u mnie brązowy)

Zaczynamy od warzyw. Czerwoną cebulę, batata i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek i imbir w plasterki.

Na patelni (wybierzcie nieco głębszą) rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy batata, paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Pod koniec dodajmy czosnek, imbir i przyprawy.

Wstawiamy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie soczewicę płuczemy pod wodą na sitku i po przepłukaniu dodajemy na patelnię. Wlewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min. Dodajemy mleko kokosowe i po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *