Mam dziś dla Was przepis na danie z czerwonej soczewicy. To danie kuchni indyjskiej, czyli dal (dhal). Konsystencją dal przypomina bardzo gęstą zupę. Podałam go z ryżem.

Co potrzebujemy?
- czerwona cebula
- batat
- czerwona papryka
- czosnek (u mnie ok. 4 ząbki)
- imbir (większy kawałek, ok. 2 cm)
- olej roślinny (u mnie rzepakowy)
- przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, łyżeczka garam masala, 1/3 łyżeczk chili
- 300 g czerwonej soczewicy
- ok. 800 ml bulionu warzywnego
- puszka mleka kokosowego
- paczka ryżu (u mnie brązowy)
Zaczynamy od warzyw. Czerwoną cebulę, batata i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek i imbir w plasterki.
Na patelni (wybierzcie nieco głębszą) rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy batata, paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Pod koniec dodajmy czosnek, imbir i przyprawy.
Wstawiamy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie soczewicę płuczemy pod wodą na sitku i po przepłukaniu dodajemy na patelnię. Wlewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min. Dodajemy mleko kokosowe i po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.