Curry z ryżem z szafranem

Curry podane z przygotowanym w bulionie ryżem z szafranem, pieprzem cayenne, sosem sojowym, do tego roszponka i prażony sezam. Jedziemy z przepisem!

Co potrzebujemy?

  • podwójna pierś kurczaka (filet)
  • czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • puszka mleka kokosowego
  • śmietana kremówka (ok. 5 łyżek)
  • cukier trzcinowy do smaku
  • roszponka
  • prażony sezam
  • ryż (jak do risotto)
  • szafran
  • pieprz cayenne
  • sos sojowy
  • bulion
  • masło

Mięso z kurczaka doprawiamy lekko solą i pieprzem. Kroimy na kawałki i obsmażamy w woku (lub na głębokiej patelni) na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy dalej. Pod koniec smażenia dokładamy pastę curry. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do lekkiej redukcji sosu. Dodajemy śmietanę, mieszamy z cukrem (może być też zwykły). Posypujemy lekko zarumienionym sezamem (podsmażamy na patelni).

Ryż wsypujemy na sitko. Przelewamy zimną wodą. Następnie wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą. Czekamy 10 minut. Mieszamy ręką i znów przelewamy na sitko. Taki ryż wsypujemy na patelnię, dodając trochę masła. Podsmażamy i zalewamy bulionem. Nie wlewamy od razu zbyt dużo, jedynie lekko przykrywając ryż, by wypił ten bulion. Czynność powtarzamy kilka razy, aż ryż będzie gotowy. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, szafranem i sosem sojowym.

Podajemy z przygotowanym curry, ozdabiając roszponką.

Inspirację do przygotowania curry stanowi jak zwykle Kwestia Smaku. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *