Curry podane z przygotowanym w bulionie ryżem z szafranem, pieprzem cayenne, sosem sojowym, do tego roszponka i prażony sezam. Jedziemy z przepisem!
Co potrzebujemy?
- podwójna pierś kurczaka (filet)
- czerwona papryka pokrojona w paski
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- puszka mleka kokosowego
- śmietana kremówka (ok. 5 łyżek)
- cukier trzcinowy do smaku
- roszponka
- prażony sezam
- ryż (jak do risotto)
- szafran
- pieprz cayenne
- sos sojowy
- bulion
- masło
Mięso z kurczaka doprawiamy lekko solą i pieprzem. Kroimy na kawałki i obsmażamy w woku (lub na głębokiej patelni) na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy dalej. Pod koniec smażenia dokładamy pastę curry. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do lekkiej redukcji sosu. Dodajemy śmietanę, mieszamy z cukrem (może być też zwykły). Posypujemy lekko zarumienionym sezamem (podsmażamy na patelni).
Ryż wsypujemy na sitko. Przelewamy zimną wodą. Następnie wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą. Czekamy 10 minut. Mieszamy ręką i znów przelewamy na sitko. Taki ryż wsypujemy na patelnię, dodając trochę masła. Podsmażamy i zalewamy bulionem. Nie wlewamy od razu zbyt dużo, jedynie lekko przykrywając ryż, by wypił ten bulion. Czynność powtarzamy kilka razy, aż ryż będzie gotowy. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, szafranem i sosem sojowym.
Podajemy z przygotowanym curry, ozdabiając roszponką.
Inspirację do przygotowania curry stanowi jak zwykle Kwestia Smaku.