Chciałabym przedstawić Wam zmodyfikowany przepis na ciasto jogurtowe. Na blogu pojawił się w lipcu przepis na wersję z morelami, dziś będzie przepis na wersję jesienną – ciasto jogurtowe z jabłkami i gruszkami.
Co potrzebujemy?
1 mały jogurt naturalny
1 tabliczka białej czekolady bezglutenowej
150 ml oleju roślinnego
250 g mąki
200 g cukru
4 jajka
1 duże jabłko
1 duża gruszka
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
szczypta soli
cukier, cynamon do posypania ciasta
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Piekarnik będzie się nagrzewał, a my będziemy przygotowywać poszczególne etapy ciasta.
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy jogurt, olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesypujemy do masy jogurtowej. Mieszamy. Na końcu dodajemy stopioną drobno pokruszoną czekoladę i mieszamy.
Ciasto wylewamy na formę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki gruszki i jabłka. Następnie posypujemy wszystko cynamonem i cukrem. Pieczemy 40-45 minut.
Ciasto w tej wersji jest pyszne. Polecam!
Ile to ciasto ma sie piec, 40 minut?
Za odpowiedź dziekuje
Odpisałam Ci już na Facebooku. Tak, 40-45 min. powinno wystarczyć.
czy zamiast białej czekolady może być gorzka bez cukru? nie mogę spożywać cukru i zastanawiam się czy zamienić rodzaj czekolady czy lepiej w ogóle ją pominąć, bo przepis wydaje się być ciekawy i prosty 😉
Możesz użyć gorzkiej.
ja piekę to ciasto już któryś raz – zawsze wychodzi!!! Ja trzymam się przepisu jeżeli chodzi o proporcje – ale modyfikuje za każdym razem – np zamiast białej czekolady jest ciemna, owoce – dowolne (i niekoniecznie na gore ciasta – ostatnio mieszałam z ciastem mieszankę egzotyczna – mango, papaja, mandarynki – co mam pod ręką ). jest idealne, proste, szybkie – DZIĘKUJĘ !!! pychota – moi znajomi nie chcą wierzyć ze to ciasto bezglutenowe 😉
Jestem na tej diecie id 2 dni i proszę mi podpowiedzieć jakiej mąki mogę użyć żeby ciacho było smaczne i wyrosło?