Chipsy ziemniaczane domowej roboty

dnia

Ostatnio, kiedy oglądałam jeden z odcinków „5 sposobów na…”, poczułam ochotę na wypróbowanie jednego z przepisów umieszczonych w wideo. Wczoraj, kiedy przygotowywaliśmy sałatkę (przepis już wkrótce), zrobiliśmy chipsy ziemniaczane, które są całkowicie bezglutenowe.

Co potrzebujemy?

1-2 ziemniaki

obieraczka do warzyw

olej

sól, pieprz, ulubione przyprawy

Ziemniaki obieramy ze skórki. Obieraczkę do warzyw myjemy i kroimy ziemniaki za jej pomocą. Wychodzą wtedy bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki. Smażymy krótszą chwilę, do zarumienienia. Wykładamy na papier, by odsączyć tłuszcz. Solimy i doprawiamy do smaku. Gotowe!

To naprawdę ciekawa alternatywa dla chipsów ze sklepów. Robi się je bardzo szybko i są naprawdę smaczne!

Smacznego!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Anne pisze:

    Samemu robiłam na bazie gotowych solonych i dodawałam smaki. Bo robienie plasterka chipsa bardzo dużo czasu wymaga. Dlatego gotowe bez smakowe i już zmiana smaków na przykład paprykowe https://totemat.pl/jak-zrobic-chipsy-paprykowe-przepis/ dodawałam samej papryki proszkowanej ale już wędzonej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *