Chipsy solone z Tesco

Dostałam dziś odpowiedź z Tesco, którą niezwłocznie zamieszczam na blogu. Chipsy solone Tesco Value zawierają gluten. Jest to dla mnie spore zaskoczenie, bo na opakowaniu w alergenach nie ma go wymienionego.

Według składu chipsy te składają się z ziemniaków, oleju roślinnego i soli. W wymienionych alergenach mają jedynie orzechy. Uważajcie i proszę nie jedzcie ich. Ja zjadłam ich parę sztuk i nic mi nie było (może zawierają po prostu śladowe ilości glutenu), ale to nie znaczy, że Wy nie będziecie mieć reakcji alergicznej.

Napisałam do nich ponownie. Jak tylko mi odpiszą, dam Wam znać.
Oto treść wysłanego im maila:

Dziękuję za informację, jednak muszę przyznać, że jestem zbulwersowana. Skoro chipsy solone Tesco Value zawierają gluten to dlaczego nie ma stosownej informacji na opakowaniu? Skoro wymieniacie Państwo alergeny (zaznaczając je kolorem czerwonym), jakim są orzechy, dlaczego nie umieściliście Państwo informacji, że Wasz produkt ma w sobie gluten? Czy zdajecie sobie Państwo, na jakie zagrożenie narażacie osoby, które nie tolerują glutenu, które mają celiakię? Apeluję do Państwa, byście zmienili opakowania i umieścili na nich stosowną informację. W przeciwnym razie nie tylko narażacie innych na ogromne kłopoty, ale i tracicie wiele w oczach konsumentów.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

4 Comments Dodaj swój

  1. ~Kamil napisał(a):

    A ja zjadłem już kilka paczek…
    Trzeba uważać bardziej niż myślałem.

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Przeraziła mnie lekko ta odpowiedź z Tesco. To nie wróży dobrze, jeśli chodzi o pozostałe produkty. Skoro te nie były dobrze oznaczone, to nie wiem, jak jest z pozostałymi rzeczami… No nic, musi zadziałać zasada ograniczonego zaufania.

  2. ~Gosia napisał(a):

    Prawo unijne wprowadza obowiązek podawania alergenów dopiero od Grudnia 2014 (Rozporządzenie 1169/2011), obecnie jest to tylko w dobrej wierze producentów.

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Sugerowałam się unijną dyrektywą z 2003 roku (2003/89/EC), będąca poprawką do dyrektywy 2000/13/EC, w sprawie wykazu składników żywności wymaga od producentów żywności umieszczania na etykietach wykazu 12 grup potencjalnych alergenów, jeśli zostały one użyte jako składnik żywności pakowanej (włączając napoje alkoholowe), bez względu na ich ilość.

      Lista alergenów obejmuje zboża zawierające gluten, ryby, skorupiaki, jaja, orzechy arachidowe, soja, mleko i przetwory mleczne łącznie z laktozą, orzechy, seler, gorczyca (musztarda?), ziarno sezamu i siarczany. Lista alergizujących składników żywności zawarta w Załączniku w/w dyrektywy będzie sprawdzana i aktualizowana w razie konieczności, na podstawie dostępnej w danej chwili wiedzy.

      Ale dziękuję za informację i pozdrawiam! Nie kupuję już produktów, których nie jestem w 100 procentach pewna. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *