Bezglutenowy chłopski garnek

A może szybkie danie jednogarnkowe? No pewnie! Proponuję bezglutenowy chłopski garnek.

Co potrzebujemy?

  • laska kiełbasy
  • ok 200 g wędzonego boczku
  • oliwa
  • cebula
  • 2 średnie marchewki
  • papryka
  • 500 ml bulionu
  • puszka białej fasolki
  • puszka pomidorów z puszki
  • natka pietruszki
  • łyżka majeranku, suszonego oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz

Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem, dolewając w razie potrzeby trochę oliwy. Wkładamy boczek, mieszamy, aż się wytopi. Dorzucamy cebulę i też podsmażamy. Wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy, dorzucamy przyprawy. Wlewamy gorący bulion oraz całą zawartość puszki z fasolą. Gotujemy i dokładamy pomidory. Podajemy z natką pietruszki.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.