A może szybkie danie jednogarnkowe? No pewnie! Proponuję bezglutenowy chłopski garnek.
Co potrzebujemy?
- laska kiełbasy
- ok 200 g wędzonego boczku
- oliwa
- cebula
- 2 średnie marchewki
- papryka
- 500 ml bulionu
- puszka białej fasolki
- puszka pomidorów z puszki
- natka pietruszki
- łyżka majeranku, suszonego oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz
Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem, dolewając w razie potrzeby trochę oliwy. Wkładamy boczek, mieszamy, aż się wytopi. Dorzucamy cebulę i też podsmażamy. Wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy, dorzucamy przyprawy. Wlewamy gorący bulion oraz całą zawartość puszki z fasolą. Gotujemy i dokładamy pomidory. Podajemy z natką pietruszki.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.