Bezglutenowy chleb z czosnkiem

Odkąd używam maszyny do wypieku chleba, chleb zawsze mi wychodzi. To daje duże pole do popisu, jeśli chodzi o eksperymentowanie z dodatkami. Próbowałam już słonecznika, dyni, ale uznałam, że czas na bardziej intensywny dodatek. Postawiłam na… czosnek!

O plusach czosnku nie będę się rozpisywać. Wystarczy, że powiem o jego wspaniałym smaku, który dodaje charakteru potrawom, czy o tym, że jest po prostu zdrowy.

Dostaję od Was bardzo dużo pytań, które dotyczą tego, jak piekę chleb. W tej notce przedstawię to krok po kroku. Dodam tylko ten wspaniały element, jakim jest czosnek.

Do wypieku jednego bochenka o wielkości 750 g:
250 g mieszanki Piekarza z Balvitenu
220 ml wody
1 łyżka oleju
2 małe miarki cukru
1 mała miarka soli
3,5 g drożdży suchych
2 ząbki czosnku

Wodę wlewamy do maszyny. Następnie dodajemy olej, wsypujemy mieszankę. Robimy w mące małą dziurkę, do której wsypujemy cukier, a na cukier drożdże. W osobne miejsce wsypujemy sól. Gdzieś z boku dodajmy pokrojony drobno cukier (lub przepuszczony przez praskę). Ustawiamy program gluten free i czekamy.

Chleb z czosnkiem jest przepyszny! Polecam go wszystkim!

Jeśli nie macie maszyny skorzystajcie z przepisu do wypieku chleba w piekarniku. Znajdziecie go tutaj!

2 komentarze Dodaj własny

  1. ~Cristea pisze:

    Witam,

    od dwóch dni mam automat moulinexu ow 6101. I jestem jak na razie kompletnie zielona w temacie. Prosiłabym o poradę:

    Mam nietolerancję pokarmową na sporo produktów i na jakiś czas muszę je wykluczyć z diety. Nie pożądane objawy to uporczywy kaszel, i nadwaga- którą ciężko zrzucić. Chcę nauczyć się piec chleb tzw bezglutenowy. W moim przypadku chleb nie powinien zawierać: glutenu, mąki ryżowej, mleka, jaj, drożdży- czyli spore kombinacje z zastępnikami.

    W książeczce z przepisami dołączonej przez producenta mam przepis gdzie jest właśnie mąka ryżowa,którą mam wykluczoną. Czy mogę swobodnie w recepturach- 1:1 wymieniać mąki na inne?

    W opisie technicznym mam uwagi producenta by jednorazowo nie przekraczać do wypieku: 15 g dla drożdży i 930 g dla mąk. Dla „masy całkowitej ciasta” nie przekraczać jednorazowo 1500 g. Nie znalazłam na necie co ten termin dokładnie oznacza- czy zliczam wagę wszystkich składników w recepturze, czy coś innego?

    Moja cud maszyna ma program 9 dla wypieku chleba bezglutenowego- dla tego programu mam tylko jedną wagę dla chleba- 1000 g- nie wiem jak tę masę całkowitą odnieść do tej max. wagi 1000 g, by ciasto nie przelało się przez formę w automacie.

    Mam zakupione mąki bezglutenowe: sojowa, gryczana, z amarantusa, kokosowa, kukurydziana. I dwa rodzaje zakwasu w proszku z firmy „Biovegan”. Na torebkach są receptury- do wypieku tradycyjnego, w piekarniku- i nie wiem czy mogę je- ot tak po prostu zastosować do mojego automatu, czy coś zmniejszać/przeliczać?

    1. zakwas piekarski na skrobii kukurydzianej, receptura: 1 torebka powyższego zakwasu/ waga 20 g, producent automatu zaleca max. 15 g drożdży, czy zmniejszyć pozostałe składniki o 25%?/, 550 g mąki /jako przelicznik wagi stosować ten dla mąki pszennej, gdzie 1 szklanka to 170 g?/, 1 łyżeczka soli, 450 ml wody.

    2. zakwas piekarski z quinoa, receptura: 1 torebka powyższego zakwasu /też ma 20 g torebka/, 350 gr mąki gryczanej, 150 gr mąki sojowej, 1 torebka drożdży suchych /w mojej diecie drożdże też są wyeliminowane, czy mogę po prostu nie dodać drożdży, czy czymś je zastąpić? Zakwas już jest w recepturze/, łyżeczka soli, 375 ml ciepłej wody.

    Czy dodatki typu- po 1 łyżce słonecznika, nasion dyni, itp- mogę tak po prostu dodać, czy ma to wpływ na recepturę?

    Będę wdzięczna za poradę,

    pozdrawiam,
    Beatrycze

  2. Witam, dziękuję za komentarz. Postaram się pomóc 😉
    Jeśli chodzi o dodatki, jak np. słonecznik – należy dodać wówczas więcej wody, a dodatki dosypać w trakcie pieczenia. Moja maszyna daje taki sygnał, kiedy można dodać coś poza przepisowymi składnikami.

    Można zamienić mąkę na inną, myślę, że kłopotu nie będzie. Jeśli chodzi o wagę chleba. Moja maszyna ma 3 wielkości chleba: 750 g, 1000 g i 1250 g. Wybieram tę pierwszą wersję i piekę z 250 g mieszanki do wypieku chleba. Wtedy chlebek na spokojnie wyrasta, a nie przelewa się poza maszynę.

    Co do wypieku chleba w piekarniku a w maszynie, z tego co pamiętam nie ma różnicy w składzie.

    Ja piekę w taki sposób (dokładnie w takiej kolejności wrzucam składniki):
    250 g mieszanki Piekarza z Balvitenu – tu można dać inną mąkę, bezpieczną dla Pani
    220 ml wody
    1 łyżka oleju
    2 małe miarki cukru
    1 mała miarka soli
    3,5 g drożdży suchych – tutaj może jakiś zamiennik drożdży, nie piekłam jeszcze na zakwasie

    Na pewno się uda coś upiec, metodą prób i błędów. Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam.

    Pozdrawiam,
    bezglutenowy.blog.pl

Skomentuj ~bezglutenowy.blog.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.