Lubicie racuchy z jabłkami? Ja bardzo! Kojarzą mi się z dzieciństwem i obiadami u ukochanej Babci. Odkąd jestem na diecie bezglutenowej, nie jadłam ich. Wczoraj jednak wpadłam na pomysł, by je zrobić. No i dziś je zrobiłam. Są naprawdę pyszne!
Co potrzebujemy do zrobienia racuchów z jabłkami?
2 szklanki mąki bezglutenowej
2 jajka
1/2 litra mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jabłka
olej do smażenia
Mąkę, jajka, mleko, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy mikserem. Jabłko kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
Olej rozgrzewamy na patelni. Wykładamy ciasto łyżką na patelnię i smażymy obustronnie do zarumienienia.
Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub zwykłym cukrem.
Smacznego!
mniam 🙂 jak ja dawnoooo nie jadlam takich racuchow. Jutro robie 🙂
Smaczny i szybki przepis. Polecam:)