Katarzyna, czytelniczka bezglutenowego bloga, wysłała mi przepis na bezglutenowe ciasto „Wyśmienitka”. Ciasto prezentuje się naprawdę dobrze, więc postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem.
Biszkopt jasny z makiem:
- 3 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2 łyżki suchego maku
Białka ubić na sztywno, dodać cukier chwilę ubijać, na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Upiec biszkopt.
Ciasto miodowe:
- 25 dag mąki (ja dałam 10 dag mąki kukurydzianej i 15 uniwersalnej bezglutenowej)
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- ¼ kostki margaryny
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, przełożyć do formy tej samej wielkości co na biszkopt, upiec.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka pomarańczowa
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, dusić chwilkę. Następnie dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać i prażyć jeszcze chwilkę. Ciepłe, ale nie gorące wyłożyć na ciasto miodowe. Przykryć biszkoptem.
Masa serowa:
- 50 dag serka homogenizowanego waniliowego
- 1 galaretka czerwona
Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl wody. Tężejącą wymieszać z galaretką. Wylać na biszkopta
Dodatkowo:
- Puszka brzoskwini
- 2 galaretki (ja dałam 1 cytrynową i 1 truskawkową)
Brzoskwinie pokroić i ułożyć na masie serowej, na to wylać galaretkę.
witam a jakiej firmy jest serek homogenizowany?
Mlekovita na przykład. Ja zawsze czytam skład i na tej podstawie decyduję o wyborze.