Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Quesadilla to po prostu tortilla z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki, jak mięso, paprykę itd.
Mam dziś dla was przepis na bezglutenową quesadillę.
Co potrzebujemy? (na jedną porcję)
- 2 placki tortilli bezglutenowej*
- mięso mielone
- cebula
- pomidor
- olej do smażenia
- ser (ja wybrałam żółty i pleśniowy)
Mięso mielone smażymy na patelni. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Następnie wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i pomidora. Wszystko mieszamy.
Wykładamy placki. Na jeden z nich kładziemy mieszankę mięsa i warzyw. Na to ulubiony ser, na górę drugi placek.
Smażymy na patelni z dwóch stron, do zarumienienia i roztopienia sera w środku. Kroimy na 4 kawałki. Możemy zjeść z sosem.
Możecie, oprócz pomidora i cebuli, dodać także fasolę lub kukurydzę albo mocno wędzoną kiełbasę. Wszystko zależy od waszego smaku i inwencji.
*Wybrałam gotowe placki firmy Schar. Są bardzo dobre i pakowane po 2 sztuki.
Próbował zrobić i wyszły 🙂 pozdrawiam!
Bardzo smakowicie to wygląda, nie mogę się doczekać aż wypróbuję! 🙂
Wygląda rewelacyjnie! Skorzystam z porady odnośnie dodania fasoli i kukurydzy 🙂 Polecam Ci przepis na kaszotto z Kcalmara 🙂
Czy możesz napisać gdzie te placki bezglutenowe można nabyć ? I dlaczego wybrałaś akurat tej firmy ?
Cześć! Kupiłam je w Kauflandzie, ale są też dostępne w Almie, Tesco. Można je kupić także w sklepach ze zdrową żywnością. Kupiłam akurat te, bo firma Schar mi bardzo odpowiada.
To jak używasz oleju to też dobrze jest wziąć taki zdrowy jak przyrządzasz posiłek dla „bezglutenowca”.