Wiosna, która ma ostatnio romans z latem, oferuje nam wiele świeżych owoców. Znam jednak wiele osób na diecie bezglutenowej, które uwielbiają ciasta. Specjalnie dla nich mam przepis na przepyszny bakaliowiec. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a samo ciasto jest przepyszne!
Co potrzebujemy?
- 175 g orzechów laskowych,
- 175 g orzechów włoskich,
- 175 g migdałów,
- 175 g suszonych fig,
- 175 g suszonych moreli,
- 175 g suszonych śliwek,
- 125 g mąki,
- szczypta zmielonego białego pieprzu,
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki zmielonych goździków,
- pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 150 g cukru pudru,
- 10 łyżek miodu.
Orzechy i migdały siekamy, a potem prażymy na suchej patelni (ostrożnie, żeby nie przypalić). Suszone owoce grubo siekamy. Wszystko wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wszystkie suche składniki (oprócz cukru pudru – on posłuży nam do posypania gotowego ciasta). Ponownie mieszamy i odstawiamy.
Do dużego rondla wsypujemy cukier i miód. Ustawiamy na małym ogniu, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszamy i gotujemy przez minutę. Wlewamy zawartość garnka do miski z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy (kiedy przestygnie można ugnieść ręką).
Formę okrągłą (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę. Wygładzamy wierzch dłonią zwilżoną w zimnej wodzie, można lekko ucisnąć. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy +/- 20 minut. Wyjmujemy, odstawiamy, żeby ciasto przestygło.
Zostawiamy na noc do wystygnięcia. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepiękne ciasto i pewnie jeszcze smaczniejsze! Dobrze że sa miejsca takie jak to w których można znaleźć wiele ciekawych przepisów i sposobów na smaczne, tanie i co najważniejsze zdrowe jedzenie! Mam nadzieję, że znajdę tu i wypróbuję jeszcze więcej innych przepisów, które będą równie dobre jak ten!
Witam kiedyś nienawidziłem bakalii, ale ostatnio coś mnie, na nie naszło i zrobiłem sobie właśnie ciasto bakaliowe. Jednak z tego, co widzę twoje wyszło trochę lepiej. Chyba nie obrazisz się, jak wykorzystam twój przepis, ponieważ chcę sprawdzić, czy to ja coś źle robię, czy o co to chodzi.
Wprost obłędny ten bakaliowiec, ma naprawdę dużo bakalii i jest bardzo urozmaicony, musi być wprost przepyszny w smaku. Jest to idealne ciasto na Wielkanoc, ale moim zdanie i nie tylko, bo i w dzień zwykły można coś takiego upiec i zjeść i nic nie szkodzi że to ciasta od święta, ja nie mam z tym problemu.