Pamiętacie moje wpisy na temat wędlin firmy „Bacówka„? Pojawiło się wówczas sporo wątpliwości. W styczniu otrzymałam od nich odpowiedź, że wkrótce prześlą mi wyniki badań na zawartość glutenu w ich produktach. Dziś otrzymałam od nich odpowiedź.
„Przesyłam w załączeniu pierwszą partię wyników potwierdzających brak glutenu w naszych produktach (norma do 20 mg/kg). Kolejne badania zostały zlecone, obiecuję przesłać wyniki” – napisała mi manager firmy „Bacówka”.

Otrzymałam skany badań ośmiu produktów tej firmy: kiełbasa biała do żuru, boczek z pieca, harnaś, kiełbasa myśliwska, krupniok gryczany, swoja, szynka tradycyjna i wsiowa.
- Biała do żuru – zawartość glutenu <5mg/kg
- Boczek z pieca – zawartość glutenu <5mg/kg
- Harnaś – zawartość glutenu <5mg/kg
- Kiełbasa myśliwska – zawartość glutenu <5mg/kg
- Krupniok gryczany – zawartość glutenu 11,9mg/kg
- Swoja – zawartość glutenu <5mg/kg
- Szynka tradycyjna – zawartość glutenu <5mg/kg
- Wsiowa – zawartość glutenu <5mg/kg
Wszystkie badania były przeprowadzone przez Laboratorium Badawcze TUV Rheinland Polska w Wieliczce.
Krupniok gryczany warto spróbować. …a swoją drogą to w jakich sklepach widzieliscie owe produkty? Dziękuję za info…serdecznosci dla blogującej
Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam!