Dziś kolejny przepis na majówkowy deser. Przyszła pora na babkę z kaszki kukurydzianej z wiśniami.
Co potrzebujemy?
(składniki można odpowiednio zmniejszyć)
paczka kaszki kukurydzianej (400 g)
5 szklanek mleka
2 łyżeczki żelatyny Dr Oetkera
2 łyżeczki cukru pudru
średni słoik kompotu domowej roboty – wykorzystałam z wiśni
olej do smarowania
cukier do smaku
Jak przygotować babkę z kaszki z wiśniami?
Kaszkę kukurydzianą zalewamy mlekiem i gotujemy, aż wchłonie się całe mleko. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy z cukrem (do smaku). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by kaszka doszła.
Kompot wraz z owocami podgrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatynę. Na 400 g kaszki potrzebne było około 0,5 litra płynu. Dodajemy cukier puder i mieszamy.
Średnią miskę wykładamy folią aluminiową lub spożywczą i smarujemy olejem. Wkładamy do niej 3/4 kaszki i wylepiamy nią równomiernie dno i boki miski. Na kaszę wykładamy domowej roboty galaretkę z owocami. Odstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje przykrywamy resztą kaszki i wyrównujemy. Ponownie odstawiamy do lodówki.
Po godzinie miskę przykrywamy talerzykiem, odwracamy do góry dnem i zdejmujemy folię. Deser jest gotowy do pałaszowania. I jest naprawdę bardzo dobry! Smacznego!
Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki kucharskiej dla osób na diecie bezglutenowej – „120 przepisów bezglutenowych”.