Babka z kaszki z wiśniami

dnia

Dziś kolejny przepis na majówkowy deser. Przyszła pora na babkę z kaszki kukurydzianej z wiśniami.

Co potrzebujemy?
(składniki można odpowiednio zmniejszyć)

paczka kaszki kukurydzianej (400 g)
5 szklanek mleka
2 łyżeczki żelatyny Dr Oetkera
2 łyżeczki cukru pudru
średni słoik kompotu domowej roboty – wykorzystałam z wiśni
olej do smarowania
cukier do smaku

Jak przygotować babkę z kaszki z wiśniami?

Kaszkę kukurydzianą zalewamy mlekiem i gotujemy, aż wchłonie się całe mleko. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy z cukrem (do smaku). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by kaszka doszła.

Kompot wraz z owocami podgrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatynę. Na 400 g kaszki potrzebne było około 0,5 litra płynu. Dodajemy cukier puder i mieszamy.

Średnią miskę wykładamy folią aluminiową lub spożywczą i smarujemy olejem. Wkładamy do niej 3/4 kaszki i wylepiamy nią równomiernie dno i boki miski. Na kaszę wykładamy domowej roboty galaretkę z owocami. Odstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje przykrywamy resztą kaszki i wyrównujemy. Ponownie odstawiamy do lodówki.

Po godzinie miskę przykrywamy talerzykiem, odwracamy do góry dnem i zdejmujemy folię. Deser jest gotowy do pałaszowania. I jest naprawdę bardzo dobry! Smacznego!

Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki kucharskiej dla osób na diecie bezglutenowej – „120 przepisów bezglutenowych”. 

Aktualna informacja na temat produktów dr Oetkera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.