Żurek bezglutenowy

Ostatni raz żurek jadłam… ponad 6 lat temu, czyli jeszcze przed przejściem na dietę bezglutenową. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy w tym roku na święta tata przygotował zakwas na bazie mąki bezglutenowej i dzięki temu na stole pojawił się… żurek bezglutenowy.

Zakwas (słoik litrowy)
  • 5 łyżek mąki bezglutenowej (mieszanka kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej)
  • 3-4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • zalać letnią wodą
Wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Codziennie mieszać. Do czasu skwaszenia. Jak będzie czuć, że kwaśne, zakręcić i do lodówki. Po zakwaszeniu użyć do tygodnia.
Wywar (ok. 2-2.5 l)
  • Włoszczyzna
  • Kilka suszonych grzybów pokrojone
  • 1 cebula
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku zgniecione
  • Sól
  • Pieprz
  • Lekko wędzona opcja: wędliny
  • Mocno wędzona opcja: kości wędzone
  • Boczek
  • Cebula
  • Kiełbasa Śląska
  • Masło
Gotować do uzyskania wywaru. Po ugotowaniu odcedzić. Mięso i grzyby zostawić. Warzywa wyciągnąć.
ŻUREK z ziemniakami – ziemniaki w kostkę jak do zupy i gotowanie do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków w całości biała kiełbasa. Przedziurkowana w kilku miejscach, żeby puściła soki.
Boczek (w kostkę), kiełbasa Śląska (w plasterki) – podsmażamy na maśle. Dodajesz pokrojoną w kostkę cebulę. I do zupy.
Zakwas dobrze wymieszać i dodać do wywaru wg smaku. Można dodać chrzan, żeby doprawić wg uznania.
* w innych przepisach podpowiadają, że zakwaszenie zakwasu można przyspieszyć 2-3 łyżki kwasu z ogórków lub kapusty (niepasteryzowane)

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.