Żurek bezglutenowy

Ostatni raz żurek jadłam… ponad 6 lat temu, czyli jeszcze przed przejściem na dietę bezglutenową. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy w tym roku na święta tata przygotował zakwas na bazie mąki bezglutenowej i dzięki temu na stole pojawił się… żurek bezglutenowy.

Zakwas (słoik litrowy)
  • 5 łyżek mąki bezglutenowej (mieszanka kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej)
  • 3-4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • zalać letnią wodą
Wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Codziennie mieszać. Do czasu skwaszenia. Jak będzie czuć, że kwaśne, zakręcić i do lodówki. Po zakwaszeniu użyć do tygodnia.
Wywar (ok. 2-2.5 l)
  • Włoszczyzna
  • Kilka suszonych grzybów pokrojone
  • 1 cebula
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku zgniecione
  • Sól
  • Pieprz
  • Lekko wędzona opcja: wędliny
  • Mocno wędzona opcja: kości wędzone
  • Boczek
  • Cebula
  • Kiełbasa Śląska
  • Masło
Gotować do uzyskania wywaru. Po ugotowaniu odcedzić. Mięso i grzyby zostawić. Warzywa wyciągnąć.
ŻUREK z ziemniakami – ziemniaki w kostkę jak do zupy i gotowanie do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków w całości biała kiełbasa. Przedziurkowana w kilku miejscach, żeby puściła soki.
Boczek (w kostkę), kiełbasa Śląska (w plasterki) – podsmażamy na maśle. Dodajesz pokrojoną w kostkę cebulę. I do zupy.
Zakwas dobrze wymieszać i dodać do wywaru wg smaku. Można dodać chrzan, żeby doprawić wg uznania.
* w innych przepisach podpowiadają, że zakwaszenie zakwasu można przyspieszyć 2-3 łyżki kwasu z ogórków lub kapusty (niepasteryzowane)
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

One Comment Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *