Zupa z indykiem, kukurydzą i pomidorami

Mam dziś dla Was szybką w przygotowaniu zupę z indykiem, kukurydzą i pomidorami. Wychodzi przepyszna, ale ma jeden minus… znika w mgnieniu oka!

Co potrzebujemy?

  • filet z indyka (ok. 500 g)
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • kurkuma
  • chili w proszku
  • cebula (czerwona lub zwykła)
  • 4 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • papryczka chili (dodałam dwie malutkie)
  • puszka pomidorów z puszki
  • szklanka passaty pomidorowej
  • puszka kukurydzy
  • 1,4 litra bulionu drobiowego
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

Indyka (może być kurczak, ale indyk jest bardzo delikatny) kroimy na małe kawałki. Doprawiamy solą, obtaczamy w mieszance mąki, kurkumy i chili. Odkładamy na talerz.  W garnku gotujemy bulion.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy na nią cebulę pokrojoną drobno. Dodajemy chili, a pod koniec smażenia czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, dodajemy indyka i obsmażamy do zarumienienia. Dodajemy kukurydzę, pomidory i passatę. Gotujemy. Zawartość patelni przerzucamy do garnka z bulionem i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby). Podajemy z kolendrą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku. 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *