Zupa z indykiem, kukurydzą i pomidorami

Mam dziś dla Was szybką w przygotowaniu zupę z indykiem, kukurydzą i pomidorami. Wychodzi przepyszna, ale ma jeden minus… znika w mgnieniu oka!

Co potrzebujemy?

  • filet z indyka (ok. 500 g)
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • kurkuma
  • chili w proszku
  • cebula (czerwona lub zwykła)
  • 4 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • papryczka chili (dodałam dwie malutkie)
  • puszka pomidorów z puszki
  • szklanka passaty pomidorowej
  • puszka kukurydzy
  • 1,4 litra bulionu drobiowego
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

Indyka (może być kurczak, ale indyk jest bardzo delikatny) kroimy na małe kawałki. Doprawiamy solą, obtaczamy w mieszance mąki, kurkumy i chili. Odkładamy na talerz.  W garnku gotujemy bulion.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy na nią cebulę pokrojoną drobno. Dodajemy chili, a pod koniec smażenia czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, dodajemy indyka i obsmażamy do zarumienienia. Dodajemy kukurydzę, pomidory i passatę. Gotujemy. Zawartość patelni przerzucamy do garnka z bulionem i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby). Podajemy z kolendrą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.