Zupa z dynią i pieczarkami

Jesień zagościła u nas na dobre. A skoro jesień, trzeba korzystać z warzyw, które można znaleźć w warzywniakach. Wybrałam na teraz zupę z dynią i pieczarkami. Rozgrzewająca i na ten czas idealna.

Co potrzebujemy?

  • makaron ryżowy
  • olej
  • pasta curry (dostępna m.in. w Biedronce)
  • mała dynia hokkaido (nie trzeba jej obierać)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • filet z kurczaka
  • puszka mleczka kokosowego
  • pieczarki (ok. 3-5 dużych)
  • papryczka chili
  • kolendra

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moim przypadku było to po prostu zalanie wrzątkiem.

W międzyczasie do garnka wlewamy olej, pastę curry, dynię (w kostkę), wszystko podsmażamy. Dodajemy bulion, gotujemy. Wrzucamy pokrojonego kurczaka. Gotujemy dalej.

Wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy kurkumę, dorzucamy pokrojony kawałek chili. Gotujemy i pod koniec gotowania wrzucamy pokrojone pieczarki. Dodajemy makaron. Podajemy ze świeżą kolendrą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *