Zupa Vichyssoise, czyli krem z pora i ziemniaków

Mam dziś dla Was przepis na szybką i prostą zupę Vichyssoise*. Nazwa brzmi skomplikowanie, ale to po prostu zupa krem z pora i ziemniaków. 

Co potrzebujemy?

  • masło (ok. 3 łyżek)
  • 3 duże pory
  • 1 cebula (może być czerwona)
  • ziemniaki (ok. 400 g)
  • bulion warzywny (ok. 800 ml)/może być też woda
  • oliwa (ok. 1 łyżki)

Pory czyścimy, ucinamy liście. Zostawiamy białą i jasnozieloną część. Kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z cebulą. W większym garnku roztapiamy masło i dodajemy warzywa. Podgrzewamy, aż warzywa zmiękną i mieszamy raz na jakiś czas. Zwiększamy ogień, wlewamy bulion (lub wodę) i gotujemy. Następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodajemy soli, oliwę, miksujemy na gładki krem. Możemy podawać ze szczypiorkiem, dodaje fajnego smaku i ładnie prezentuje się na talerzu.

*Mówią, że Anthony Bourdain odkrył zupę Vichyssoise, kiedy miał 9 lat i od tego zaczęła się jego fascynacja kuchnią francuską. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale jestem w stanie w to uwierzyć, bo zupa jest naprawdę smaczna. Choć podobno nie jest francuska, lecz jedynie we francuskim stylu.

Jeśli macie ochotę na inne (zdecydowanie bardziej) francuskie danie, zerknijcie na przepis na francuską zupę cebulową lub wołowinę po burgundzku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.